Zlato u Fojnici posvađalo mještane i investitore

Home

Zlato u Fojnici posvađalo mještane i investitore


Kompanija BBM iz Sarajeva obustavila je geološka istraživanja zlata na lokalitetu Bakovići u Fojnici, nakon što su mještani tog naselja ovih dana blokirali put koji vodi do nekadašnjeg rudnika u tom mjestu.

Kako kažu mještani, kamioni koji su angažirani na istraživanjima oštećuju im put za koji su izdvajali svoja sredstva. Osim toga, upozoravaju i da se istraživanja ne rade po propisima. 

 

Angažirali advokata

Stotinjak nezadovoljnih mještana Bakovića i jučer je protestiralo, a istovremeno, nedaleko od njih su stajali i uposlenici koji rade geološka ispitivanja, a koji su došli tu da iskažu mirno nezadovoljstvo zbog nemogućnosti dopreme repromaterijala kako bi mogli raditi svoj posao.

Vlado Kuliš, predsjednik MZ Bakovići, pokazujući brojne papire, kaže da je dosta toga u vezi s istraživanjem rađeno mimo zakonskih okvira.

- Jedan primjer je da je urbanistička dozvola tražena za istražna bušenja i raskop, a na terenu su čisto rudarski radovi. Općinsko vijeće Fojnica dalo je odobrenje za istraživanja, ali ne i na katastarske čestice nekretnine. Oni kažu da imaju sve papire, mi tvrdimo da nemaju, sud se još nije oglasio. Uzeli smo odvjetnika i to ćemo voditi pred sudom - kaže Kuliš. 

 

Uloženi milioni 

Mirza Muratović, rukovodilac službe marketinga firme BBM, potcrtava da je firma do sada uložila oko dva miliona KM za razne dozvole koje su morali imati da bi započeli s ispitivanjima.

- Obustavili smo radove jer smo blokirani, pisali smo nadležnim institucijama SBK, oni su koncesori, mi smo koncesionari, očekujemo od njih iznalazak rješenja za rješavanje ovog stanja. Mi ne želimo nikakve probleme s mještanima, jer oni mogu sutra biti potencijalni radnici na našem rudniku - kazao je Muratović.

 

Reakcija iz Zavoda

Nada Sušić-Sijerčić, direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, kazala je da ova dešavanja utječu i na funkcioniranje ove ustanove u kojoj je smješteno 308 korisnika. 

- Most koji smo renovirali 2010. godine uništavaju teški kamioni investitora ispitivanja. Ne želimo korisnicima uskratiti korištenje njihovog prostora unutar kruga i van njega - kaže dr. Sušić-Sijerčić.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Tue, 04/07/2017 - 22:02

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top