Zločin koji uvijek izaziva jezu: Danas posjeta jami Čavkarica i spomen na 1600 ubijenih Bošnjaka Hercegovine 

Jama

Jama Čavkarica je duboka nekoliko stotina metara. Nalazi se u hercegovačkom kršu, u Planoj, nedaleko od Bileće. 

Neki ljudi kažu da u toj jami-bezdanu čavke prave gnijezda, pa je, navodno, po tome i dobila ime. Ovaj se zločin nad hercegovačkim muslimanima, jedan od bezbrojnih, pripisuje lokalnim četnicima, ali su mnogi od njih “prešli” u partizane kad su uvidjeli da Hitler i saveznici gube rat. 

Zna se jako dobro da su nakon Drugog svjetskog rata neki od četničkih dželata, a kasnije partizana, koji su ubijali na Čavkarici, u komunističkoj Jugoslaviji obavljali visoke političke, vojne i policijske funkcije, a posebno u Bosni i Hercegovini. 

Možda je to i bio razlog što su nakon rata Čavkaricu i kosti nevinih žrtava prekrili zaborav i šutnja. Otvor na jami Čavkarica je zabetoniran poslije Drugog svjetskog rata, a prije nekoliko godina je jama otvorena. 

Danas se po prvi put organizira pohod i obilazak jame Čavkarica sa Koordinacijom boračkih organizacija Mostara. 

Cazin.net će danas u 18:00 sati objaviti i ekskluzivni intervju sa društvenim radnikom i publicistom Tahirom Pervanom, koji se posljednjih 30 godina aktivno bavi ovom temom i koji iznosi šokantna saznanja- priča o jedinoj preživjeloj svjedokinji Hadžeri koja je kao osamnaestogodišnja djevojka bačena u jamu i preživjela 74 dana, kako ju je spasio lokalni mještanina, kakva je njena sudbina poslije, kako je Pervan došao do jedinog dokumenta iz 1942. godine, kako se ovim slučajem bavile komunističke, a kako postkomunističke vlasti... 

Pogledajte obavezno video intervju danas u 18:00 sati.