Bio je desna ruka Ratka Mladića: Na današnji dan podignuta optužnica protiv ratnog zločinca Ljubiše Beare

Na današnji dan 26. marta 2002. godine, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugosalvije (ICTY), podigao je optužnicu protiv Ljubiše Beare zbog sudjelovanja u genocidu koji je počinjen u Srebrenici.

Ljubiša Beara rođen je 14. jula 1939. godine u Sarajevu, BiH. Sudjelovao je u ratu u Bosni i Hercegovini, bio je pukovnik i načelnik sigurnosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske zbog čega je smatran za jednog od najbližih suradnika njegovog zapovjednika Ratka Mladića.  

Na toj je dužnosti u činu pukovnika bio i u vrijeme pada srebreničke enklave u julu 1995. godine, gdje su nakon ulaska vojske bosanskih Srba počinjena masovna pogubljenja zarobljenih Bošnjaka koja su presudama ICTY-a okvalificirana kao genocid.  

Beara se nakon interpolove potjernice sam predao vlastima Srbije 9. oktobra 2004. nakon čega je odmah izručen sudu.  

Pred sudom se nije izjasnio o krivnji, a 10 juna. 2010. godine, ICTY je donio presudu prema kojoj je on "bio najstariji službenik u vojsci te imao najjasniju sliku o masovnom razmjeru i opsegu aktivnosti ubijanja. Od njegove prisutnosti u Bratuncu u noći 13. jula, do njegove osobne posjete raznim lokacijama za zatvaranje i pogubljenje kao i značajnim logističkim izazovima sa kojima je bio suočen, Beara je imao vrlo osoban uvid u zapanjujući broj žrtava koje su određene za smaknuće."

Beara je postao, prema mišljenju sudske komore, pogonska sila ubojstava.

Sudska komora se složila da je bio član udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem umorstva bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice, te da je sudjelovao sa namjerom progona.  

Prema konačnoj presudi, "Bearina je namjera bila uništiti narodnu skupinu ubijanjem svih njenih članova u njegovom dosegu, te je, bez ikakve sumnje, imao genocidnu namjeru".

Godine 2015., proglašen je krivim za istrebljenje i genocid u Srebrenici, gdje je ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon čega je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.    

Preminuo je 9. februara 2017. godine u zatvoru u Berlinu.