Zločinac Šešelj: Odazvat ću se pozivu Haga ako sud bude preseljen u Afganistan

N

Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je iz Haga stigla nova optužnica protiv Šešelja

Presuđeni zločinac Vojislav Šešelj rekao je da još nije dobio novu hašku optužnicu za nepoštovanje suda.

Potom je predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) ironično je rekao da je spreman da se odazove pozivu ako “Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MKS), koji je zamijenio Haški tribunal, bude preseljen u neku sigurniju državu, kao što je Afganistan”.

“Pošto je Afganistan planinska zemlja, tamo nijedan talas ne može da dopre, a afganistanski junački narod je nedavno do nogu potukao Amerikance i njihove saveznike, obnovio demokratiju.

Tamo bih se osjećao najsigurnije”, rekao je Šešelj.

Dodao je da je već tri puta u Tribunalu kažnjen za nepoštovanje suda. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je iz Haga stigla nova optužnica protiv Šešelja i njegova četiri saradnika za nepoštovanje suda.

Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Haški tribunal je 2010. godine podigao optužnicu protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda, zato što je objavio identitete zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodio po optužnici za ratne zločine.