Agencija za rad i zapošljavanje: Slovenski poslodavci zloupotrebljavaju radnike iz BiH

Radnici koji iz BiH odlaze u Sloveniju nisu dovoljno informirani o njihovim pravima, što slovenski poslodavci zloupotrebljavaju, tako da je u narednom periodu potrebno uraditi više na informiranju radnika, zaključeno je na sastanku delegacije Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Društva za zagovaranje ranjivih grupa u Ljubljani.

Direktor Agencije Muamer Bandić, koji je predvodio delegaciju iz BiH u Ljubljani, rekao je da je Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje Slovenije, već poduzela konkretne korake da bi se onemogućilo pojedinim poslodavcima u Sloveniji da krše prava radnika.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje saopćeno je da je Bandić informirao sagovornike o odredbama sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji, o načinu posredovanja u zapošljavanju radnika iz BiH u Sloveniji, te o pojedinim slučajevima da poslodavci u toj zemlji krše prava radnika iz BiH.

- Mi smo obećali da ćemo zajednički uraditi jednu informaciju koja će sadržavati slučajeve kršenja prava radnika, te je ta informacija već upućena prema slovenskom zavodu, a nadležne institucije Slovenije će poduzeti daljnje korake u skladu sa svojim propisima i nadležnostima - istakao je Bandić.

Predstavnici Društva za zagovaranje ranjivih grupa upoznali su goste iz BiH o najčešćim slučajevima kršenja prava radnika, ističući da su se i oni uključili u zaštitu prava radnika iz BiH.

Na sastanku je dogovorena i buduća saradnja s Društvom za zagovaranje ranjivih grupa, koja će podrazumijevati razmjenu konkretnih informacija o poslodavcima koji krše radnička prava, te o načinu zaštite radnika.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH će o svim povredama na radu koje su ustanovljene, kao i o svim poduzetim aktivnostima obavijestiti Komisiju za praćenje provođenje Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji.

Sastanak je organiziran s ciljem razmjene informacija o povredama radnih prava radnika iz BiH na privremenom radu u Sloveniji i omogućavanja što većeg obima prava radnika na privremenom radu u Sloveniji.

Današnjem sastanku prisustvovalo je i nekoliko radnika iz BiH, koji su okupljene informirali o uvjetima rada u Sloveniji.