Znate li da se u Cazinu izrađuje vrhunski stilski namještaj i da to nije obična poslovna priča?

Postoji izreka koja kaže „Kad jednom počneš raditi ono što voliš, više nećeš raditi, onda ćeš uživati“. Iako njegovo radno odijelo, tragovi na rukama i cjelodnevna zauzetost svjedoče konkretan fizički rad, u očima ovog kršnog i vitalnog čovjeka, svako ko ga prvi put sretne ugledaće more ljubavi prema svome poslu. Svojim sugrađanima on je još uvijek, a vjerovatno i zauvijek, efendija Naim. Tako ga zovu i to je njegovo primarno zanimanje. Imenjaka ima vrlo malo pa je „efendija Naim“ jedinstven nazivnik. U svom imamskom je ostavio snažan trag. No, danas stvara čuda u sasvim novoj oblasti.

Stilski namještaj

Čim čujete ovu složenicu u glavi vam se stvaraju slike raskošnih sofa i fotelja kakve su nekad pripadale bogatim evropskim i svjetskim dvorcima. Ni danas nije dostupan svima ali bi se moglo kazati da se sada daleko više veže uz one koji cijene klasiku, lijepo i trajno.

-„Stil je u korijenu svoje riječi način izražavanja, a u umjetnosti stil odražava i cjelokupnost karakteristika nekog umjetnika. S druge strane, drvo je bilo i ostalo najzastupljeniji materijal za građenje koji, osim svojih tehničkih vrijednosti, ostavlja fantastičan prostor za oblikovanje. S treće strane, kao neko vođen kur'anskim principima koji nalažu ljepotu i traženje ljepote u svemu, ja vam dođem kao jedna višedimenzionalna jedinka koja se pronašla ili bolje rečeno, ostvarila u meni apsolutno najizazovnijem i najljepšem kreativnom poslu koji istinski živim već skoro tri decenije“, kaže Naim Hamzabegović, osnivač i voditelj jedine firme u ovom dijelu BiH i šire, koja se bavi proizvodnjom i izradom stilskog namještaja.

-„Mi jesmo i firma i kreativna radionica i umjetnički atelje, ali i jedna mala porodica. Ovu ljubav prema izradi drugačijeg namještaja nego što je onaj industrijski i svakodnevni, dijelim s mojim malim ali vrijednim kolektivom koji trenutno broji osam radnika. Da, jesmo kao i druge firme, počesto opterećeni birokracijom, lošim zakonskim rješenjima, kriznim periodima i svime čime se susreću i drugi poduzetnici u našoj zemlji, ali istrajavamo, pobjeđujemo i stvaramo nove vrijednosti“, ističe Hamzabegović.

Image

Samostalna zanatska radnja „Stil“ osnovana je 1996.godine  u Cazinu i u međuvremenu je postala pravi brand. Naravno, zahvaljujući prije svega kvaliteti izrade. Namještaj iz ove radionice uvijek će te prepoznati po iznimnoj ljepoti, preciznoj izradi i po riječima kupaca, apsolutnoj trajnosti. Kako ističu, još nikada nisu dobili reklamaciju na proizvode, a gotovo svaki komad je unikat jer ne nastaju po šablonu.

-„Svaka naša garnitura ima svoju priču i to višeslojnu, jer narudžba započinje vizijama i željama naših klijenata. Odabir oblika, dimenzija, boja i materijala, sve su to detalji koje zajedno prođemo najprije u razgovorima, a onda i u izradi. Finalni trenutak je onaj u kojem zajedno dijelimo zadovoljstvo i sreću kada se naše djelo nađe u svom prostoru i krene na svojevrstan vlastiti životni put čija misija zauvijek ostaje i služenje oku promatrača“, kaže nam Naim dodajući da nema ljepote bez preciznosti i čistoće.

Image

Efendija sa stilom

Otkud tolika pozitivna energija, zanos i ljubav? Odgovor je moguće pronaći u njegovoj ranoj mladosti u kojoj je volio učiti ezane i Kur'an Časni. I danas u tome često uživa, kao i oni koji ga slušaju, jer njegovo učenje ezana i kur'anskih ajeta, trajno će pamtiti Cazin, ali i cijela Krajina. 

Na pitanje koliko i kako je moguće biti jednako uspješan u tzv. duhovnom i jednom gotovo sasvim fizičkom poslu, tečno nam odgovara da tu zapravo i nema razdvajanja.

–„Allah je Lijep i voli ljepotu, poručuje nam Stvoritelj kroz Kur'an. Iz ovog je jasno da je ljepota u islamu imperativ. Musliman je dužan svaki posao raditi lijepo. Ali baš svaki! Znači, mi se moramo ophoditi lijepo, obrađivati zemlju lijepo, uređivati sebe i svoje domove lijepo, pisati, učiti, zidati, bilo šta. Sve mora biti lijepo. Ne samo da mi nije bilo teško s ljubavlju raditi oba moja posla, nego su za mene i afinitete s kojima me Uzvišeni stvorio, oni bili najjednostavnije pretapanje u jednu priču. I za ovaj posao od kojeg trenutno živim ja moram stalno učiti, čitati, educirati se. Važno je da sve što radite pretvarate u put traganja i poniranja za ljepotom. Možda se nekad pojavi i neki sasvim treći posao koji će me okupirati ali moje je samo da ga radim sa iskrenom ljubavlju i lijepo mi je tako. Najljepše.“, govori nam Naim, nekad imam Gradske džamije u Cazinu, a danas sinonim za najljepši i najkvalitetniji namještaj. Jer, garniture i komadi koji ovdje nastaju izrađuju se od najkvalitenijeg domaćeg drveta, dok platna dolaze isključivo iz renomiranih evropskih tkaonica. Naravno, biraju se samo ekološki prihvatljive boje i najkvalitetniji dodaci.

Image

Grad sa stilom zaslužuje i salon stilskog namještaja

Nedavno je uz radionicu „Stil“, otvoren i izložbeni salon namještaja koji ovdje nastaje. Posjetioci ostaju bez daha i to je očekivano jer nisu tu izloženi samo izložbeni primjerci namještaja već je svaki kutak i svaki detalj pomno uređen i s pažnjom odabran. Od podnih i zidnih obloga do rasvjete, dekora na prozorima i popratnih detalja. Svaki dio prostora ovdje nosi svoju priču.

-„Ovo je zaista neki vrhunac svih ovih prethodnih godina našeg rada. Da ne bi smo sve samo pričali, ponekad je je nužno uposliti sva čula odjednom i jednostavno- doživjeti. Vjerujem da je to ovdje moguće. Moji sugrađani, stalni ili budući klijenti ili pak, samo ljudi koji uživaju u lijepom ovdje mogu pogledati naša djela i vidjeti ih u punom sjaju. S obzirom da je grad Cazin takođe, u proteklih nekoliko godina rastao u smislu preuređenja i sada blista, osobno sam jako sretan da se i naš salon uklapa u jednu cjelovitu priču. Ispunjava me ponosom činjenica da sam dao svoj mali doprinos ljepotama i zanimljivostima koje Cazin čine specifičnim“, kaže Hamzabegović.

Namještaj iz radionice „Stil“ već se nalazi širom Evrope i regiona. Puno je onih u privatnom aranžmanu i oni odlaze u gotovo sve evropske zemlje, a traže se sve više jer u pitanju je namještaj finih proporcija, vrlo elegantan i funkcionalan, što ga u estetskom smislu čini modernim i u sadašnjem vremenu. Kako kaže Naim Hamzabegović, uz dobro zdravlje i stabilizaciju ekonomskih prilika u BiH, iz  cazinske radionice „Stil“ tek bi mogle poteći nove, još ljepše, još optimističnije i još čarobnije priče.

–„A, kada imate ispravan nijjet, namjeru“, pojašnjava on, „i kada s ljubavlju radite kako najbolje znate, tada nema prostora za pesimizam. Sve je moguće i u dobar ishod nema sumnje“.

Kada pogledate i osjetite ovaj stilski namještaj, shvatićete koliko je to tačno.

Image