Zoo-vrt Bingo: Udomljeni medvjedići ‘Sema i Pepo’ razigrani i zdravi uživali u sunčanom danu

medvjedici
Cijela BiH ali i region bio je upoznat sa slučajem iz okoline Kreševa kada je pronađena medvjedica sa dva mladunčeta koja je bila u veoma lošem zdravstvenom stanju

Uprkos naporima veterinara, medvjedica je uginula od, kako federalni inspektor za šumarstvo navodi, teških tjelesnih povreda koje je zadobila najvjerovatnije od mužjaka. 

Iako su dva medvjedića bila stabilnog zdravstvenog stanja, u svom prirodnom staništu ne bi mogla preživjeti bez majke. Zato su ih inspektori FUIP-a, tačnije glavni federalni inspektor za šumarstvo Muhamed Hodžić, dovezli u Bingov zoološki vrt u Tuzli, gdje su medvjedići dobili konstantnu brigu i veterinarski nadzor. 


Sema (ženka) po Semiru i Pepo (mužjak) po Stjepanu-Pepi”, dobili su imena po uposlenicima šumske uprave iz Kreševa koji su brinuli o medvjedićima. U vanjske nastambe medvjedići su pušteni tek kada su se privikli na novo stanište. Video koji je zabilježio čitatelj portala Tuzlanski.ba prikazuje brata i sestru kako se razdragano igraju i uživaju u suncu, uz potpunu brigu i nadzor medvjedići su odličnog zdravlja. 

Zoo-vrt kompanije Bingo otvoren je prije četiri godine i nalazi se nadomak Tuzle. Trenutno u njemu ima 39 životinjskih vrsta sa više od 350 životinja. Najveća atrakcija su lavovi kojih trenutno ima devet. Od sada će i četvoročlano društvo medvjeda (Maja, Šiško, Pepo i Sema) također osvajati simpatije posjetilaca. Osim životinja, u sklopu zoo-vrta ima i restoran “Ringišpil”, zatvorena igraonica, tri vanjske igraonice, prostrano šetalište, park sa lijepom ljetnom vegetacijom, teren za mali nogomet i mnoštvo drugih zabavnih sadržaja za djecu. Iz kompanije ističu da je ovaj zoološki vrt njihov poklon Tuzli.