Zoran Tegeltija: Neće biti dodatnih mjera u BiH

asd
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon sastanka u Doboju rekao je kako Bosna i Hercegovina neće uvoditi dodatne mjere koje bi značike ograničavanje kretanja građana i rada privrednih subjekata. Kazao je da su aktuelne mjere dugoročne i predvidljive - te da ne postoji potreba za dodatnim naredbama za građane.

"Zaključak i stav - u BiH neće biti dodatnih mjera koje će značiti ograničavanje kretanja građana i rada subjekata. Procjena je takva da su mjere dovoljne i pod kontrolom drže situaciju sa COVID-19", izjavio je Tegeltija.

On je kazao kako su postojeće mjere stabilne, dugoročne i predvidljive.

"Nisu imale velikih promjena, nismo pravili liberalnije mjere, nego se ove duži period primjenjuju i dale su dobre rezultate. Ne postoji potreba za značajnijim dodatnim mjerama", istakao je.

On se zahvalio zdravstvenim radnicima na svemu što su uradili u proteklih devet mjeseci, ali je ponovio da je taj sektor pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih.

"Naš zdravstveni sektor je pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih, zdravstveni sektor je spreman da prihvati one kojima je potrebna zdravstvena njega", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Želim da se zahvalim građanima koji se pridržavaju mjera, zahvaljujem im na njihovom odnosu u posljednje dvije sedmice imamo stabilizaciju broja oboljelih", rekao je Tegeltija.

On je kazao kako će za COVID-19 biti potrebna vakcina, kao i ostatku svijeta.

"BiH je u procesu nabavka, mi smo izvršili nabavku 1.230.000 vakcina. Ona će biti do kraja prvog kvartala. BiH je sposobna i spreman platiti sve to što je potrebno", kazao je.

Tegeltija je istakao i to da će u BiH biti dostupan set različitih vakcina, kao i u ostatku svijeta između ostalog.

Podsjećamo, u Doboju je održan sastanak gdje je analizirano stanje u vezi s pandemijom koronavirusa i njenim posljedicama, koji je sazvan da bi se spriječilo daljnje pogoršanje. Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijeri entiteta Fadil Novalić i Radovan Višković te predstavnik Brčko Distrikta BiH.

Također, prisustvuju ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.