Zoran Tegeltija poručio: Crkva iz dvorišta nane Fate Orlović nije uklonjena zbog koronavirusa

.
U Sarajevu se danas održava 14. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravlja i o nabavci vakcina protiv koronavirusa

Sjednica Doma naroda PSBiH održava se danas u Sarajevu. Na dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

12:00

Delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH pitao je ministricu u kojoj je fazi postupak nabavke vakcine protiv koronavirusa.

- Kad ćemo barem dobiti prve isporuke cjepiva bar za najugroženije kategorije stanovništva, pitao je Čolak.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević kazala je da je BiH uključena u dva mehanizma za nabavku vakcine. Kazala je da prve količine vakcine trebaju stići krajem januara ili početkom feruara dodajući da se tačan datum još ne zna.

Čolak je kazao da nije zadovoljan dinamikom procesa koji se odvijaju u BiH.

-Nadam se da će ispuniti ovo što je ministrica rekla i da ćemo prve količine dobiti krajem mjeseca, kazao je Čolak.

11:55

Na početku sjednice, rezervisanom za delegatska pitanja, delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) pitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) zbog čega vlasti bh. entiteta Republika Srpska još nisu uklonili nelegalno izgrađenu crkvu sa zemljišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Bećirović je naglasio da je i Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je u tom slučaju povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali da ta nepravda i dalje traje.

- U pitanju je kršenje elementarnih ljudskih prava, Ustava BiH, Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odluke Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, odluke resornog državnog ministarstva, Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i presude Evropskog suda za ljudska prava, rekao je Bećirović.

Predsjedavajući Tegeltija je kazao da je iz crkve uklonjena sva pokretna imovina, a da je proces uklanjanja crkve zaustavljen zbog pandemije koronavirusa i biće nastavljen na proljeće.

- Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava, rekao je Tegeltija.