Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara

karadzic
Pokretanjem naših zahtjeva počinje “mini Hag”, kaže Tabaković

Tokom narednog mjeseca bit će pokrenuti postupci kojima će pravni tim, sa Sulejmanom Tabakovićem na čelu, tražiti verifikaciju presuda Okružnog suda u Njujorku u predmetima protiv Radovana Karadžića u vezi s odštetom žrtvama torture i silovanja u logorima Republike Srpske. 

Proces naplate

Podsjetimo, sud u Njujorku je prije 20 godina u predmetima “R. Kadić i drugi protiv Karadžića” i “Jane Doe protiv Karadžića” donio osuđujuće presude, u kojima su krivima, osim Karadžića, proglašeni i SDS, RS, ali i Republika Srbija. RS i Srbija sada bi se trebali naći pred odštetnim zahtjevom čija je ukupna vrijednost, s kamatama koje rastu svaki dan, veća od prvobitno procijenjenih 25 milijardi dolara. 

Zahtjevi bi, očekuje Tabaković, trebali biti realizirani u roku od tri do šest mjeseci, nakon čega slijedi i pokretanje procesa naplate potraživanja. On je u oktobru najavio blokadu imovine Srbije i RS, time i ukidanje manjeg bh. entiteta.

- Svaki nevjerni Toma koji misli da se neće provesti ove presude neka se samo sjeti da su Prlić, Karadžić, Mladić u zatvoru. To su presude o ratnim zločinima i neka niko ne misli da neće biti provedene. To će biti “mini Hag”, koji počinje pokretanjem naših zahtjeva, a koji će biti podneseni u općinskim sudovima u Beogradu i Zagrebu i Kantonalnom sudu u Sarajevu - kazao nam je Tabaković.

  • Tabaković: Okajati grijehe
    Arhiv

    Tabaković: Okajati grijehe

    FOTO: ARHIV


Skeptici bi, vjerovatno, bili i glasniji da se ne radi o pravniku s višedecenijskim iskustvom, koji je 30 godina bio na čelu pravnih službi Vlade i Sabora Hrvatske. On podsjeća da sadržaj presuda više nije potrebno dokazivati, to je okončano u Njujorku, a da ih domaći sudovi moraju uvažiti na osnovu ''De La Haye konvencije'', čiji potpisnici moraju priznati isprave iz drugih država. Među potpisnicama su i Srbija i BiH.

Asocijacije i fondovi

- Naš tim je u kontaktu s određenim institucijama koje su spremne otkupiti ovaj dug kad ga mi nacionaliziramo. Američke asocijacije i fondovi su vrlo zainteresirani. Njima je veoma stalo da Balkan uđe u EU i NATO. Pitanje Balkana moguće je riješiti samo ako se ponište posljedice ratnih zločina i pljačke stanovništva. Jedino tako se Balkan može smiriti. Oni koji to žele, trebat će s nama pregovarati da dobiju te presude, da prisile ljude na vlasti da se civiliziraju i uđu u EU u kojoj će biti ravnopravni, ali i svoje grijehe okajati na način da oštećenima vrate njihova prava - istakao je Tabaković. 

Došlo vrijeme da zločin bude kažnjen

Tabaković navodi da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo vrijeme da zločin bude kažnjen i na ovaj način. Na udaru se, kaže, trebaju naći Srbija i RS, kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata, potvrđenog u presudi Miloševiću, ali i presudama Karadžiću, Mladiću i ostalima. Ovim procesima, tvrdi naš sagovornik, bit će otvorena i pitanja pljačke bh. imovine u susjednim državama.