Zuckerberg: Threads već broji 10 miliona korisnika

lsja
Deset miliona korisnika prijavilo se na Metinu novu aplikaciju Threads u prvih sedam sati, rekao je direktor kompanije Mark Zuckerberg, objavio je BBC.

 

Aplikaciju je predstavio kao “prijateljskog” rivala Twitteru kojeg je u septembru kupio Elon Musk.

Stručnjaci kažu da bi Threads mogao privući korisnike Twittera nezadovoljne nedavnim promjenama na toj platformi.

Threads omogućuje korisnicima objavljivanje do 500 znakova i ima puno karakteristika sličnih Twitteru.

Zuckerberg je ranije rekao da će održavanje platforme “prijateljskom…u konačnici biti ključ njezina uspjeha”.

Beskonačno je bolje da te napadnu stranci na Twitteru, nego se prepustiti lažnoj sreći Instagramova skrivanja boli“, odgovorio je Musk.

Zuckerberg je na Threadsu upitan hoće li aplikacija “biti veća od Twittera”. “Trebaće neko vrijeme, ali mislim da bi trebala postojati aplikacija za javne razgovore s više od milijardu ljudi na njoj“, rekao je Zuckerberg.

Twitter je imao priliku to učiniti, ali nije uspio. Nadamo se da mi hoćemo“, dodao je.

Konkurenti su kritikovali količinu podataka dostupnih aplikaciji, a to se odnosi na zdravstvene i finansijske podatke te podatke o pregledavanju povezane s identitetima korisnika, prema Apple App Storeu.

Threads je dostupan za preuzimanje u više od 100 zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, ali još nije u Evropskoj uniji zbog regulatornih problema.

Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, nazvala je novu aplikaciju “početnom verzijom” i planira dodatne karakteristike poput mogućnosti interakcije s ljudima na drugim aplikacijama društvenih medija poput Mastodona.

Naša vizija s Threadsom je uzeti ono što Instagram radi najbolje i proširiti to na tekst“, rekla je kompanija prije lansiranja.

Uprkos tome što je Threads samostalna aplikacija, korisnici se prijavljuju putem Instagram računa. Njihovo korisničko ime za Instagram se zadržava, ali postoji opcija da svoj profil prilagode posebno za Threads.