Žute fleke: Kako se riješiti ove noćne more na bijeloj odjeći

fleke na odjeći

Vremenom kako se prljavština razgrađuje stvara se i neugodan miris

Jedna od noćnih mora, posebno kada su u pitanju crna i bijela odjeća, su fleke od znoja koje mogu nastati ne samo nakon fizičkog napora, nego čak i poslije običnog dana na poslu.

Perite nakon svakog nošenja

Postoji nekoliko razloga zašto određeni odjevni predmeti zadržavaju neugodne mirise ili žute fleke, a uz malo znanja možete ih zauvijek ukloniti.
 

Znoj se sastoji od vode, soli, masti i proteina. Kada se znojite, ova kombinacija reagira sa spojevima aluminija u vašem dezodoransu ili antiperspirantu. Ako ne operete odjeću nakon svakog nošenja, ta nakupina uzrokuje ne tako privlačnu žutu nijansu, a s vremenom, kako se ta prljavština razgrađuje, dobivate neugodan miris.

Za uklanjanje mrlja od znoja s bijele i obojene odjeće uglavnom je isti postupak, ali ćete žute mrlje vjerojatno više primijetiti na bijeloj odjeći.

Jednostavni trikovi

Možete isprobati par jednostavnih trikova kako bi uklonili fleke ispod pazuha i neugodan miris s odjeće.

Za početak, provjerite da se odjevni predmet smije prati. Ako na etiketi piše "samo hemijsko čišćenje", slijedite upute kako bi  spriječili daljnje stvaranje žute boje.

Zatim napravite pastu od četiri kašike sode bikarbone i četvrtine šoljice tople vode. Mješavinu utrljajte u mrlje i ostavite na suncu nekoliko sati. Nakon toga možete oprati odjevni predmet.

Pokušajte sušiti bijele košulje sklone stvaranju žutih fleka na suncu jer toplina iz sušilice može još više učvrstiti te fleke.

Drugi način je pasta od vodikovog peroksida, sode bikarbone i vode u omjeru 1:1:1. Nanesite smjesu na fleku i namačite sat vremena, a zatim operite kao i obično.

Napunite mašinu vodom, a zatim dodajte trećinu šoljice bijelog octa. Isključite mašinu i ostavite odjeću da se namače najmanje 20 minuta. Nakon toga ponovno uključite i dovršite ciklus pranja.

Aspirin je također efikasno sredstvo za uklanjanje ovih fleka. Zdrobite dva neobložena aspirina u prah i pomiješajte s pola šoljice tople vode. Nanesite ovu pastu izravno na fleku četkicom za zube i nježno je protrljajte. Ostavite smjesu da odstoji 30 minuta i zatim odjeću operite u mašini za veš.

Mješavina svježeg limunovog soka i vode također može pomoći u borbi protiv tvrdokornih fleka ispod pazuha. Pomiješajte limunov sok i vodu u omjeru 1:1. Odjevni predmet ostavite od deset do 30 minuta na suncu, a zatim operite kao i obično.
 

Uklonite neugodan miris

Napravite otopinu za namakanje s pola doze deterdženta za veš na 3,5 litre tople vode. Stavite odjeću u ovu otopinu i ostavite je da se namače do 30 minuta. Zatim, operite odjeću kao i obično. Za neugodne mirise možete dodati i sredstvo za uklanjanje mirisa.

Ponekad korištenje previše deterdženta za pranje rublja može biti uzrok dugotrajnih neugodnih mirisa. To je zato što pretjerana količina deterdženta za sobom ostavlja ljepljiv talog koji hvata neugodne mirise.
 

Kako biste uklonili neugodan miris, operite odjeću u najtoplijoj dopuštenoj postavci vode i dodajte samo bijeli ocat umjesto deterdženta.