'Žuti prsluci' traže od građana da isprazne bankovne račune

Aktivisti "Žutih prsluka" zatražili su od francuskih građana da isprazne svoje bankovne račune i krenu u masovni pohod na banke, prenosi AP.

Poziv je uslijedio uoči devetog vikenda protesta u Parizu i širom Francuske, a demonstranti se nadaju da će taj potez natjerati Vladu da sasluša njihove zahtjeve, prije svega njihov poziv na direktniju demokratiju kroz mogućnost građana da predlažu nove zakone.

Aktivist Maxime Nicolle nazvao je to "referendumom sakupljača poreza", a u videoporuci je rekao: "Vratit ćemo naš hljeb nazad. Zarađujete novac s našim testom i nama je dosta toga."

Protesti "Žutih prsluka" bili su usmjereni protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je uvažio nekoliko njihovih zahtjeva vezanih za porezne olakšice i ekonomsku pomoć.

U protestima deset žrtava

Pokret je nastao 17. novembra, kada su počeli protesti zbog povećanja poreza na gorivo, a nazvan je po fluorescentnoj opremi koju vozači po zakonu moraju imati u automobilima.

Tokom protesta dosad je poginulo deset, a povrijeđeno više od 1.000 osoba.

Od 17. novembra do 17. decembra privedeno je najmanje 4.570 osoba, među kojima je za 216 njih određen pritvor.

Tokom demonstracija često su se događali sukobi demonstranata i policije, zapaljen je veliki broj automobila, a pljačkane su i trgovine.