'Žuti prsluci' u Francuskoj ne odustaju od svojih zahtjeva

Demonstranti pokreta 'Žuti prsluci' planiraju mitinge širom Francuske, uprkos širokoj nacionalnoj debati i dobroj volji koju je pokazao predsjednik Emmanuel Macron kako bi ublažio njihov bijes.

Istaknuti i provokativni demonstranti pozvali su u subotu na marš koji će početi kod pariskog Doma invalida, gdje se nalazi grob Napoleona Bonaparte, u čast stotinama povrijeđenih pripadnika pokreta 'Žuti prsluci', prenosi N1.

U Parizu je raspoređeno 5.000 policajaca, a najveće prisustvo snaga sigurnosti primjetno je oko vladinih zgrada i u bulevaru Champs-Elysees, gdje su prethodnih subota protesti prerasli u nasilje. Hiljade policajaca raspoređeno je i u drugim francuskim gradovima, gdje su najavljeni protesti.

Ove subote obilježava se jubilej okupljanja 'Žutih prsluka', koji po deseti put izlaze na ulice. Biće to i test za predsjednika Macrona, pa će se vidjeti koliko je javna debata koju je pokrenuo smanjila zamah i bijes 'Žutih prsluka'. 

Protesti su počeli zbog povišenja poreza na gorivo, ali su prerasli u veliko nezadovoljstvo zbog ekonomske situacije u zemlji.