Zvanično: Ademović novi predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva

asd
Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajevo danas je održana uz svađe i tenzije. Međutim, nakon što je Srđan Srdić odustao od kandidature za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kao jedini kandidat ostao je Jasmin Ademović iz Naroda i pravde. 

Tajnim glasanjem Ademović je izabran za predsjedavajućeg GV Sarajevo. Ovom odlukom je otvoren put za izbor Bogića Bogićevića na mjesto gradonačelnika ukoliko se on predomisli nakon što je prethodno povukao svoju kandidaturu.

Tajnim glasanjem sa 18 glasova izabran je kao novi predsjedavajući. Glasalo je 25 vijećnika, četrii su listića bila nevažeća i tri nepopunjena.

Podsjećamo, prema dogovoru koalicionih partnera, na konstituirajućoj sjednici prije nekoliko dana za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika. No, pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što je značilo da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Nakon pauze bit će izabran glasanjem zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća.