Zvizdić čestitao premijerki Rumunije preuzimanje predsjedavanja EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je čestitku premijerki vlade Republike Rumunije Vioriki Dančili (Viorica Dancila) povodom preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom.

Državni premijer je zahvalio na dosadašnjem pružanju političke i tehničke pomoći Bosni i Hercegovini s ciljem ubrzanja evropskog puta i izrazio nadu da će Rumunija tokom svog predsjedavanja zadržati zapadni Balkan na evropskoj agendi.

- Čestitam Vam preuzimanje predsjedavanja Evropskom unijom. Imajući u vidu naše snažno opredjeljenje za EU integracije, kao i napredak koji smo ostvarili, očekujemo da u toku Vašeg mandata Bosna i Hercegovina dobije status kandidata u EU, čime bi za moju državu bile otvorene nove pozitivne perspektive stabilnosti, ekonomskog razvoja i vladavine prava. 

Poznavajući kontinuitet Vašeg rada, truda i zalaganja na regionalnim evropskim integracijama, siguran sam da će Vaše predsjedavanje dodatno osnažiti evropsku perspektivu cijelog zapadnog Balkana, u čemu ćete imati našu punu podršku - piše u čestitki predsjedavajućeg Zvizdića.