Zvizdić s dužnosnicima EU: Iduća godina je ključna za integracije BiH

Predsjednica Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU Sofie From-Emmesberger kazala je kako je iduća godina ključna za BiH kada je u pitanju integracija u Evropsku uniju, te je istakla da EU očekuje što hitnije rješavanje pitanja popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Poručila je da BiH ostaje jedan od važnih sigurnosnih partnera EU. Građani i institucije su uradile dosta posla, ali ima još toga što treba biti urađeno. Potrebno je formalizirati saradnju kroz Frontex i Europol, a EU će nastaviti pružati podršku u osnaživanju domaće koordinacije u području migracija", kazala je From-Emmesberger.

Naglasila je kako je BiH samim podnošenjem aplikacija za članstvo u EU izrazila opredjeljenje da se usklađuje sa stavovima EU kada je u pitanju vanjska politika, te da to podrazumijeva regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose. Razgovarano je i CEFTA-i, pa su iz EU poručili kako je bitno da svi partneri poštuju principe ovog sporazuma.

"Sljedeća godina je ključna za integracijski put BiH u EU. Komisija će dati svoje mišljenje, a uzet će u obzir i formiranje vlasti", kazala je. 

Ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako su BiH i zemlje regiona ostale u fokusu interesovanja EU, te da postoje velika očekivanje s obje strane.

"Neka očekivanja su možda nerealna, ali je bitno nastaviti raditi na putu integracija, posebno za BiH. Dosta je urađeno u protekle četiri godine i treba još dosta toga da se uradi pa je bitno što prije formirati vlade i parlamente. Važno je da BiH ostane pouzdan partner EU u sigurnosnim aspektima, rješavanja pitanja migracija, organizovanog kriminala i borbi protiv korupcije. Zato su kolege iz EU zainteresovane za pitanje vladavine prava i pravosuđe jer sve to u suštini sadrži sigurnost. Nema sigurnosti bez vladavine prava", rekao je Wigemark.

Na sastanku s predstavnicima Vijeća ministra BiH razgovarali su i o slobodi medija te je istaknuto da bez prave nezavisnosti medija nema odgovarajućeg sigurnosnog okruženja.

"Svi su istakli da se problem granice BiH mora riješiti trajno. One se moraju priznati i ratificirati. Dobar primjer je potpisani sporazum BiH i Crne Gore, sada to treba učiniti s Hrvatskom i Srbijom", rekao je Wigemark.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić skrenuo je pažnju predstavnicima odbora kako se često govori o BiH u različitim institucijama EU, ali da takvim sastancima ne prisustvuju predstavnici BiH.

"Tamo se često koriste neargumentirani i netačni podaci posebno kada govorimo o terorizmu, ekstremizmu i radikalizaciji. Govorili smo i o potrebi da se što prije budu formirane vlasti na nivou BiH. Moj stav jeste da vlasti moraju biti formirane na programskim principima, a ne etničkim. Prioritet mora ostati evropska integracija BiH, ekonomski razvoj i jačanje vladavine prava", kazao je Zvizdić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar sigurnost Dragan Mektić i ministar pravde Josip Grubeša.

Predstavnici Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU borave u BiH dva dana, a danas će se sastati i sa predstavnicima entitetskih vlasti.