Zvizdić: Najbolja i najefikasnija poruka građanima BiH

Kada ćemo dobiti kandidatski status zavisi od naših prijatelja u EU. Nadam se da će shvatiti važnost što hitnijeg dobijanja statusa i stavljana BiH na tračnice koje vode ka Evropskoj uniji. To bi bila najbolja i najefikasnija poruka građanima BiH, kazao je u ponedjeljak predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić.

Primoporedaja dužnosti novom Vijeću ministara BiH?

Ranije sam slikovito objasnio povezanost usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana sa imenovanjem novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Mi ovdje ne govorimo o MAP-u, nego govorimo o vladavini prava. Evropska unija se temelji na načelu vladavine prava. Mi ako želimo u EU moramo poštivati zakone i 
vladavinu prava. Usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana je naš odnos prema usvojenim zakonima i strategijama Bosne i Hercegovine. Oni koji obnašaju najodgovornije funkcije moraju poštovati zakone i vladavinu pravu. Ne može se svaka nova vlast ponašati kao da zakon počinje od njih - to onda ne bi 
bila demokratija nego anarhija. Mi u Vijeću ministara sa nestrpljenjem očekujemo da izvršimo primopredaju dužosti. Treba da kada se istog dana, istog sata usvoji MAP i da se imenuje mandatar za Vijeće ministara.

Kad će BiH dobiti kandidatski status?

BiH je što se nas tiče završila sve, a kada ćemo dobiti taj status zavisi od naših prijatelja u EU. Nadam se da će shvatiti važnost što hitnijeg dobijanja statusa i stavljana BiH na tračnice koje vode ka Evropskoj uniji. To bi bila najbolja i najefikasnija poruka građanima BiH, mladim ljudima i stranim investitorima u našoj zemlji.

Suprostavljeni pogledi na članstvo u NATO?

Uvijek kada političari imaju suprostavljene stavove tu su zakoni, odnosno vladavina prava, da služe kao arbitri takvim mišljenjima. Oni koji su protiv članstva u NATO neka iskoriste ove četiri godine i pokušaju promijeniti zakone i strategije Predsjedništva BiH u kojima je članstvo u NATO navedeno kao jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

Najavljuje se novi val migranata. Da li je BiH spremna?

Nećemo biti sabiralište migranata za Zapadni Balkan i ako granice susjednih zemalja budu u potpunosti zatvorene isto ćemo i mi postupiti. U slučaju iznenadnog kretanja velikog broja migranata mi ćemo sasvim sigurno zaštiti naše granice. Danas ćemo razgovarati o novom broju policajaca i poslat ćemo novu poruku susjedima da ne forsiraju sami prelazak migranata u BiH. Mi ćemo to spriječiti i već smo na tu temu reagovali prema EU.