Zvizdić: Nijedan bh. građanin nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu u svijetu

Reagirajući na izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je, prema relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, u konačnici, i prema posljednjim izvještajima Stejt departmenta i drugih obavještajnih agencija, vrlo jasno konstatirano da je BiH napravila značajan progres u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma.

- Zaustavljen je odlazak građana BiH na strana ratišta i, u konačnici, bilo koji građanin Bosne i Hercegovine nije učestvovao u bilo kojem terorističkom aktu u Evropi ili bilo gdje drugdje u svijetu. To govori o našoj ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma, a što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a.

Ostajemo vrlo posvećeni borbi protiv globalne pošasti. Iz BiH na strana ratišta nije otišlo niti manje niti više građana nego iz bilo koje države regiona zapadnog Balkana ili Evrope i zbog toga Bosna i Hercegovina nije i neće biti bilo kakva prijetnja.

Smatram da podatke o pitanjima terorizma sve države treba da dobiju direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz BiH, jer samo to su pravi i relevantni fakti, odnosno pravi podaci koji mogu biti provjereni. Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentirani ka Bosni i Hercegovini i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija – naveo je Zvizdić.