Zvizdić pozvao NATO članice da na samitu donesu odluku o raspoređivanju vojnika u Brčko

.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) Denis Zvizdić uputio je apel članicama NATO saveza za raspoređivanje vojnika Alijanse na teritoriji Brčko distrikta.

S obzirom da se NATO samit ove godine održava 11. i 12. jula u Litvaniji, Vilniusu, Zvizdić je tim povodom pozvao sve članice Alijanse da na teritoriji Brčko distrikta rasporede svoje vojnike.

"Imajući u vidu da će se na Samitu razgovarati i o situaciji u BiH i Zapadnom Balkanu, pozivam članice NATO saveza, prijatelje cjelovite, suverene, multietničke, antifašističke, evropske i demokratske BiH, da na bazi Aneksa 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma i člana 7. Statuta Brčko Distrikta BiH, rasporede NATO vojnike na teritoriju BD BiH", poručuje Zvizdić.

On smatra da bi takvom odlukom preventivno bio zaustavljen, a onda i trajno onemogućen projekat secesije bh. entiteta RS koji je pokrenut posljednjim odlukama NSRS.

Time bi istovremeno, prema njegovom mišljenju, bila uspješno otklonjena jedna od najvećih opasnosti sa kojom se suočava BiH.

"Nadmoćna većina građana BiH (ustvari svi, osim lidera vladajuće koalicije u bh. entitetu RS, onih koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince, koji su interesno povezani sa vladajućom strukturom u bh entitetu RS i koji RS žele pretvoriti u ispostavu ruskih interesa u Evropi i na Zapadnom Balkanu) želi mir, stabilnost i napredak, i sa velikim zadovoljstvom i iskrenom podrškom bi dočekali odluku o NATO snagama u Brčko Distriktu BiH kao trajnom rješenju dugogodišnje antidržavne i secesionističke politike", Zvizdićeva je poruka.