Zvizdić ugostio haškog sudiju Merona: Istina je gorak, ali jedini lijek do pomirenja (FOTO)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu, sa delegacijom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) koju je predvodio predsjednik Theodor Meron.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio predsjedniku Meronu na profesionalnom i korektnom radu na čelu Suda, te na insistiranju na istini kao baznom osnovu svih procesa. 

"Istina je gorak, ali jedini lijek da se dođe do procesa pomirenja i da pravi zločinci budu privdeni pred lice pravde. Nadam se da će i Balkan nekada imati svoga Willija Brandta", rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić. 

Naglasio je da je BiH ostvarila visok stepen saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju što je rezultiralo i privođenjem svih optuženih lica koja su se nalazila na Haškoj listi optuženih za ratne zločine. 

"Istina mora ostati istina. Suočavanje sa istinom, a ne redefiniranje historije je upravo ono što nas vodi u prosperitetniju budućnost", rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Govoreći o prioritetima djelovanja Bosne i Hercegovine u narednom periodu, predsjedavajući Zvizdić je rekao da će se odvijati kroz procesuiranje predmeta ratnih zločina od strane nadležnih sudova, te kroz praćenje Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina sa posebnim fokusom na A listu, odnosno na procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina.
 

Predsjednik MRMKS Meron je obavijestio predsjedavajućeg Zvizdića o svom skorom prestanku mandata i najavio da će predsjedavanje Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove preuzeti sudija Carmel Agius. On je upoznao predsjedavajućeg Zvizdića sa planovima Mehanizma da uspostavi grupu aktivnosti koja ima cilj povećanje mogućnosti pristupa informacijama o Mehanizmu i naslijeđu MKSJ u regionu.

Tokom sastanka, predsjedavajući Zvizdić i predsjednik MRMKS Meron su razgovarali i o pružanju pomoći Mehanizma nacionalnom pravosuđu u Bosni i Hercegovini u odnosu na predmete ratnih zločina, nastavku saradnje Bosne i Hercegovine s Mehanizmom, naporima da se obezbijedi pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou, te o osnivanju informativnog centra o MKSJ u državama bivše Jugoslavije.