Pariz jutros: Neprospavana noć Parižanima, zvona ipak zazvonila sa Katedrale

Vatrogasne ekipe su nakon osam i pol sati borbe uspjele ugasiti požar u srednjovjekovnoj katedrali Notre Dame u centru Pariza.

Glasnogovornik francuskih vatrogasaca Gabriel Plus saopćio je rano jutros da je požar u katedrali ugašen u 3.20 sati.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je jučer u 18.50 sati po lokalnom vremenu.

Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gađenju požara i uz velike napore su uspjeli spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Prizori vatre koja uništava katedralu na adi Seine u šoku je posmatrala francuska, ali i svjetska javnost. Za svega nekoliko sati na Twitteru je objavljeno više od 1,6 miliona poruka solidarnosti.

Hiljade građana i jutros je došlo kod katedrale Notre Dame, 
a vatrogasci i dalje dežuraju kod katedrale i 
njenog zgarišta iz kojeg se i jutros širi dim.

Parižani i turisti i dalje sa nevjericom gledaju katedralu koja je zamalo nestala u stravičnom požaru.

Sa Katedrale su jutros ipak zazvonila crkvena zvona, što je izazvalo buru emocija među Parižanima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom. On je kazao kako je Notre Dame bila ponos Francuske i obećao da će katedrala biti obnovljena.

Uzrok požara predmet je pokrenute istrage, a vatrogasci sumnjaju da je do požara došlo zbog renoviranja koje je bilo u toku.

Najavljeno je da će biti pokrenuta kampanja za prikupljanje pomoći za obnovu izgorjele katedrale, a ugledna francuska porodica Pinault već je najavila da će za te svrhe donirati 100 miliona eura, piše Anadolija.

Izvor: