ZZO USK: Naredne sedmice počinje distribucija e-iskaznica

Home

ZZO USK: Naredne sedmice počinje distribucija e-iskaznica


Penzioneri, ratni vojni invalidi, te porodice šehida i poginulih boraca prve su kategorije kojima bi naredne sedmice trebale biti uručene elektronske zdravstvene iskaznice.

Izrada pravilnika

Prema riječima Almina Handanagića, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, u prvom kontingentu štampano je 35.000 kartica, a na sjednici UO održanoj prošle sedmice odlučeno je da će ove kategorije biti prvi korisnici iskaznica.

– Trenutno razmatramo na koji način će se vršiti distribucija, odnosno način preuzimanja u poslovnicama. Tenderska dokumentacija oko izdavanja elektronske zdravstvene iskaznice je polovično završena i u proceduri je drugi dio. Naredne sedmice bit će završen i pravilnik, tako da će time biti zaokružen kompletan proces vezan za e-kartice – istakao je Handanagić. Cijena iskaznice iznosit će dvije KM, a osiguranici će sami podnositi zahtjev za izdavanje. Handanagić dodaje da će kartice biti trajnog karaktera, a Pravilnikom će biti definiran način izdavanja, korištenja, odnosno postupanja u slučaju gubitka, krađe ili prijeloma.

Sadržaj e-iskaznice činit će podaci o osiguraniku odnosno pacijentu, povijest bolesti, te terapija koju koristi, što će uveliko olakšati rad ljekara u zdravstvenim ustanovama. Iskaznica će se moći koristiti i u zemljama EU, ukoliko ne posjedujete dvojezični obrazac koji je potreban kada putujete u zemlje EU, i njome će pacijent u slučaju hitnosti dokazati da je osiguranik ZZO USK, a nakon povratka u BiH sredstva će mu biti refundirana. Tačan uvid u zdravstveno stanje pacijenta bit će omogućen ukoliko tamošnje zdravstvene ustanove posjeduju adekvatan štampač odnosno čitač kartica.

Dva štampača

Projekt vrijedan oko 200.000 KM finansira isključivo ZZO USK, a kompletno štampanje radi se u Bihaću, zbog čega su nabavljena dva štampača, provedena je procedura oko softvera, a trenutno je u proceduri nabavka plastike.

Uskoro e-uputnice

Nakon uvođenja e-recepta i e-iskaznice, vrlo brzo, dodaje Handangić, bit će uvedena i e-uputnica, čime će biti zaokružena informatizacija zdravstva, a ljekari znatno rasteretiti administrativnog posla.

200.000 KM iznosi vrijednost projekta

2 marke košta jedna e-iskaznica

 

(Izvor: avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 25/09/2017 - 22:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top