Antifašisti se zalažu i bore za građansku i sekularno uređenu državu

Za mene ''antifašizam'' nije politički komunizam zasnovan na jednoumlju, pokazalo se kroz historiju a i danas imate zemlje okovane komunizmom koji su doslovno fašističkog oblika, ugrožavanja ljudskih i građanskih prava.

Niti su danas u BiH kako se deklariraju političke stranke SDP, SNSD, SDA, HDZ, SDS, DF,... i sve druge političke stranke koje se kroz okriljem jednoumlja deklariraju i obilježavaju Dane antifašizma.

Definicija Antifašizma mora biti jednostavna i za ciljeve zalaganja jasna a po meni je:

Antifašizam je univerzalna moralna dužnost i neodvojivi dio napora za ostvarivanje istinske demokracije, društvene jednakosti kroz zaštitu ljudskih, socijalnih i građanskih prava, sloboda, pravednost, pravde i jednakopravnosti.

Danas u Kumrovcu uz prisutnih oko 15000 ljudi obilježavali su rođenje čovjeka Antifašiste Josipa Broza Tita koji je kroz okrilje različitih naroda, nacija i vjera stao na čelo u odbranu protiv fašizma i fašista u drugom svjetskom ratu.

Da li je sistem uređenja zemlje imao anomalije stvoren kroz uređenje Titove Jugoslavije ''jest'', dali su i komunisti baš svi bili antifašisti ''nisu'' jer su nakon smrti Tita srušili YU. To niko ne spori ali niko nemože ni da spori da Titova Jugoslavija nije imala vrijednosti gdje su građanska, socijalna i svaka druga prava i sloboda svakog pojedinca, radnika,porodice, djece i čovjeka bila uzor u svjetu, zbog čega je Tito bio i poštivan i voljen od svojih građana i može se slobodno reći cjelog svjeta.

Danas Kumrovac u HR nije bio mjesto u kojem se traži povratak Titove Jugoslavije , nego poštivanje drugih i drugačijih, naroda, nacija i vjera i država koje su se kad već nije moglo drugačije osamostalile raspadom YU.

Bilo je to iskazivanje moralnih vrijednosti na čemu počiva antifašizam a to je zaštita ljudskih i građanskih prava, druženje prije svega u partizanskom stilu i prisjećanja pod simbolima patrizana kao antifašista koji su borbom i krvlju ugradili temelj borbe protiv fašizma i svake segragacije ili dominacije nad drugim i drugačijim.

Ne zaboravite da je BiH i njeni građani u drugom svjetskom ratu pa i ovom od 92-95 najviše nastradala od fašističkih hordi zla.

BiH je i danas na žalost pored žrtava, stradanja, urbicida i genocida država okovana fašističkim uređenjem zemlje, dominacijom-segragacijom od drugih, drugačijih kroz etnoreligijskih konstituisanih naroda i nacija, izbornim zakonom. Zemlja legla fašizma i fašističkog podzemlja, kriminala, pljačke, ubistava i njihove političke doktrine koja svakim danom može da plane u međureligijski sukob i rat.

I zato nam je potrebno partizansko okupljanje u Kumrovcu, na Kozari, na Sutjesci i na svim mjestima gdje se antifašizam promoviše.

Na službenom nivou danas u BiH se antifašizam očituje putem novih udžbenika historije i rehabilitacije pomagača fašističkog okupatora u bivšem drugom svjetskom ratu, promovišu se ratni zločinci iz perioda rata 92-95 u BiH.

Laž se predstavlja kao istina, dželati kao žrtve, a kukavičluk i beščašće kao mudrost i vrlina.

Oni koji nisu svjesni šta je fašizam i kolika se cijena mora platiti da se to zlo uguši i gurne na smetlište historije podložni su tome da na kraju postanu njegove žrtve.

Sa ovom objavom želim da informiram prije svega mlade ljude, o herojskom antifašističkom periodu u historiji naših partizana 42-45, naroda i narodnosti pod simbolom zvijezde petokrake.

O herojskom antifašističkom periodu odbrane zemlje RBiH u periodu 92-95 pod simbolima ljiljana, simbolima hiljadugodišnjeg državnog znaka i grba BOSNE.

Smatram kao čovjek istinski antifašista i borac za ljudska i građanska prava da kažem, da je od izuzetne važnosti da se istinitim činjenicama osvjetli ovaj period historije jer antifašizam je univerzalna moralna dužnost i neodvojivi dio napora za ostvarivanje istinske demokracije i društvene jednakosti, a borba protiv zaborava i laži dužnost je svakog od nas istinski  antifašista koji se založu za građansku i sekularno uređenu državu

Kumrovac,25.05.2019.

Piše: Bajrić Senad