Hoće li naredni petak 13. biti baksuzan za moguće odlagalište nuklearnog otpada

Kako smo već najavili, narednog petka će se u Bosanskom Novom - Novom Gradu održati protestno okupljanje povodom moguće izgradnje odlagališta nuklearnog radioktivnog otpada u Trgovkoj gori.

Hrvatska strana još uvijek ne izražava stavove za koje se može reći da se BiH strana u ovom momentu uvažava pa su po svemu sudeći mnogi predstavnici građana, lokalnih vlasti i viših nivoa, stvar uzeli u svoje ruke.

Ono što smo doznali, protestnom okupljanju prisustvovati će predstavnici općina iz oba entiteta čijem stanovništvu i teritoriju prijeti ovo eventualno odlagalište, zatim predstavnici Vlade USK, predstavnici entitetskih vlada i dužnosnici državnog nivoa kao i međunarodnih organizacija.

Ističući činjenicu da se USK opredijelio biti „ekološki kanton“, ministar privrede u Vladi USK, Nijaz Kadirić je nedavno u izjavi za BHT podsjetio da Bihać i USK bilježi veliki broj posjeta turista te da bi izgradnja odlagališta nuklearnog otpada sigurno uticala i na turizam. Podsjetio je tada da Vlada USK želi zaštititi živote ljudi i prirodne resurse u ovom dijelu BiH.

Inače, valja podsjetiti kako je kampanju o ovom pitanju snažno pokrenuo Nezavisni blok koji ovih dana realizira i peticiju po gradovima Bosne i Hercegovine ali i online verziju, uz zanimljiv naziv, „Trgovska mora, reci NE MOŽE“. Tu su još i brojna udruženja građana iz svih dijelova BiH koja su podigla svoj glas ali i uputila zvanično protestno pismo Ambasadi Republike Hrtvatske.

Nadamo se da će ovaj petak 13. biti baksuzan za one koji su naumili izgraditi odlagalište nuklearnog otpada na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, te da će protestno okupljanje građana i predstavnika vlasti svih nivoa biti presudan čin u sprečavanju ove nehumane aktivnosti komšija iz Hrvatske.