fbpx Hoće li naredni petak 13. biti baksuzan za moguće odlagalište nuklearnog otpada

Hoće li naredni petak 13. biti baksuzan za moguće odlagalište nuklearnog otpada

Home

Hoće li naredni petak 13. biti baksuzan za moguće odlagalište nuklearnog otpada

Kako smo već najavili, narednog petka će se u Bosanskom Novom - Novom Gradu održati protestno okupljanje povodom moguće izgradnje odlagališta nuklearnog radioktivnog otpada u Trgovkoj gori.

Hrvatska strana još uvijek ne izražava stavove za koje se može reći da se BiH strana u ovom momentu uvažava pa su po svemu sudeći mnogi predstavnici građana, lokalnih vlasti i viših nivoa, stvar uzeli u svoje ruke.

Ono što smo doznali, protestnom okupljanju prisustvovati će predstavnici općina iz oba entiteta čijem stanovništvu i teritoriju prijeti ovo eventualno odlagalište, zatim predstavnici Vlade USK, predstavnici entitetskih vlada i dužnosnici državnog nivoa kao i međunarodnih organizacija.

Ističući činjenicu da se USK opredijelio biti „ekološki kanton“, ministar privrede u Vladi USK, Nijaz Kadirić je nedavno u izjavi za BHT podsjetio da Bihać i USK bilježi veliki broj posjeta turista te da bi izgradnja odlagališta nuklearnog otpada sigurno uticala i na turizam. Podsjetio je tada da Vlada USK želi zaštititi živote ljudi i prirodne resurse u ovom dijelu BiH.

Inače, valja podsjetiti kako je kampanju o ovom pitanju snažno pokrenuo Nezavisni blok koji ovih dana realizira i peticiju po gradovima Bosne i Hercegovine ali i online verziju, uz zanimljiv naziv, „Trgovska mora, reci NE MOŽE“. Tu su još i brojna udruženja građana iz svih dijelova BiH koja su podigla svoj glas ali i uputila zvanično protestno pismo Ambasadi Republike Hrtvatske.

Nadamo se da će ovaj petak 13. biti baksuzan za one koji su naumili izgraditi odlagalište nuklearnog otpada na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, te da će protestno okupljanje građana i predstavnika vlasti svih nivoa biti presudan čin u sprečavanju ove nehumane aktivnosti komšija iz Hrvatske.

                                                                                                               

Topic
Objavio: Pon, 09/09/2019 - 08:31
Back to top