Nedjelja je, iskoristite dan produktivno, evo nekoliko savjeta

vikend

Iako možda niste oduševljeni korištenjem nedjelje za produktivan rad, možda bi baš trebali.

Nedjelja često može biti gorko – slatka. S jedne strane, još uvijek je vikend za odmor i u njemu želite uživati punim plućima. S druge strane, stigla vas je nedjeljna depresija u isčekivanju ponovnog odlaska na posao u ponedjeljak ili jednostavno zbog briga koje imate, savjetuje Erin Gobler.

Ipak, nedjeljom ne morate birati da li ćete uživati ili planirati narednu sedmicu. Dovoljno je razviti rutinu za produktivniju nedjelju, tokom koje ćete isplanirati i narednu sedmicu, a imati i dovoljno vremena da se odmorite.

Započnite dan pozitivno

Nedjelje mogu biti velika borba. Neke sedmice vam započinju sa prijateljem, ili porodicom i doručkom. Druge sedmice su lijene, spavate i ljenčarite. Početi dan radeći nešto u čemu uživate, je najbolji način da započnete dan.

Napravite sedmični plan obroka i kupite namirnice

Najprije isplanirajte obroke za cijelu sedmicu. Pregledajte kojim namirnicama raspolažete i šta od toga možete iskoristiti za pripremu jela. Potom isplanirajte obroke i šta sve trebate kupiti. Otiđite do prodavnice u kupite sve što vam je potrebno.

Očistite frižider

Obzirom da ćete nedjeljom kupiti namirnice za cijelu sedmicu, savršen je dan i da očistite frižider. Pospremiti sve kupljene namirnici, provjerite i da li postoji nešto čemu je istekao rok, te prebrišite sve police u frižideru.

Pripremite sve što je potrebno za obroke

Nedjelja je uvijek odličan dan da uradite pripremu bilo kakvih obroka za narednu sedmicu. To će učiniti vaš život mnogo lakšim, a nećete se morati ni brinuti o pripremanju ručka svaki dan. Priprema obroka je savršena stvar za ljude sa vrlo zauzetim rasporedom.


Operite veš

Započnite novu sedmicu praznom košarom za veš. Nedjelja je dan kad možete oprati svu posteljinu i peškire. Operite prljavu odjeću, osušite je i pospremite. Znate da se o tome ne morate brinuti tokom sedmice, kada dođete kući nakon dugog dana provedenog na poslu.

Provjerite vremensku prognozu i isplanirajte svoje outfite

Nedjelja navečer odlično je vrijeme da provjerite kakvo će vrijeme biti naredne sedmice i otprilike isplanirate šta ćete obući tokom preostalih dana sedmice.

Pospremite kuću

Neuredna kuća može uzrokovati prilično ozbiljnu anksioznost, stoga je održavajte urednom, posebno je važno započeti sedmicu uredne kuće. Ipak, kad znate da ćete novu radnu sedmicu započeti čiste kuće i da nećete morati čistiti čim se vratite s posla, mnogo ćete se bolje osjećati.

Sastanite se sa porodicom

Nedjelja je odlično vrijeme da se vidite s porodicom i podsjetite jedni druge na bilo kakve aktivnosti planirane za narednu sedmicu. Također, ovo je odlično vrijeme i da razgovarate o bilo kakvim zadacima koje je potrebno uraditi.

Provjerite budžet

Vikendi su periodi sedmice kada potrošimo najviše novca. To se dešava zbog toga što izlazimo ili idemo na izlete. Također, idemo u prodavnice. Zbog toga, uvijek provjerite svoj budžet nedjeljom. Tako ćete znati kako finansijski stojite.

Očistite inbox

Ponedjeljak ujutro dovoljno je loš sam po sebi, no još je gori kada sjednete pred inbox pun emailova. Pregledajte ih nedjeljom navečer kako biste svoje jutro ponedjeljkom učinili barem malo lakšim. Obrišite sve mailove koji vam sigurno ne trebaju.

Pregledajte sedmični kalendar

Možda vaš raspored izgleda drugačije svake sedmice. Ako je tako iskoristiti mali dio nedjelje da ga još jednom provjerite. Pregledajte zakazane sastanke, planove s prijateljima, dečkom ili suprugom. Također, pregledajte i da li već imate nekih planova za naredni vikend, jer ćete onda morati neke normalne vikend zadatke uraditi drugi dan umjesto u nedjelju.


Isplanirajte svoje sedmične ciljeve

Sada kada znate kako vaš sedmični raspored izleda, isplanirajte sedmične ciljeve. Stvari se stalno mijenjaju. Nekada imate dovoljno slobodnog vremena da napišete objavu na blogu svake sedmice. Nekada objavite samo jednu za cijeli mjesec.

Napravite to – do listu za ponedjeljak

Sada kada ste pregledali raspored i ciljeve za sedmicu, vrijeme je da sastavite i to – do listu za ponedjeljak. Uvijek ih pišite barem noć prije kako ne biste nešto zaboravili.

Provedite neko vrijeme vani

Kada je vrijeme lijepo, provedite ga vani. Odvedite psa u dugu šetnju ili u lokalni park za pse.

Isplanirajte vrijeme da se opustite

Nedjelja može biti odličan dan da isplanirate produktivnu sedmicu, ali je i zadnji dan da se opustite prije radne sedmice. Zbog toga, uvijek ostavite vremena da se opustite. Završite zadatke ranije, a tako ćete imati nekoliko sati da uživate u kraju vikenda.

Idite ranije na spavanje

Vikendom uglavnom svi ostaju budni duže. Obzirom da ste iscrpljeni od prethodne radne sedmice i vjerovatno ste spavali manje nego što je potrebno, pokušajte barem nedjeljom leći ranije kako biste se pripremili za narednu sedmicu.