DOK JE BAKIRA, BIT ĆE I TROJKE: Iako Izetbegović najavljuje potop SDP-a, NiP-a i NS-e, dok je on lider SDA neće okusiti pobjedu na izborima!

.

Bez obzira što se trenutno radi o lideru opozicije, intervju BakiraIzetbegovića, kao predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), ma kojem mediju ga davao, a u ovom slučaju se radi o stranačkom glasilu, morao bi izazvati pažnju javnosti.
Ali avaj, taj čovjek se ponavlja u svojim (s)umornim vizijama i ne nudi baš nikakvu proaktivnu politiku u odnosu na psotojeće stanje države i nacije.

 


Tako Izetbegović u intervjuu za Faktor otkriva osnovne crte daljeg kretanja stranke, suodnose s ostalim opozicijskim liderima, komentira djelovanje “Trojke” te daje procjenu njihovih kapaciteta u narednom periodu…

 


„ Sve je moguće u politici. Kada je budućnost BiH u pitanju, a time i budućnost Bošnjaka, postoje samo dva scenarija. Moguć je scenarij po kom će politika iscrpljivanja koju od pada Aprilskog paketa ustavnih primjena provodi Milorad Dodik umoriti međunarodnu zajednicu, uplašiti bh. pravosuđe i da će se, nakon svega što je izgovorio i uradio, nakon silnih uvreda koje je uputio predstavnicima svjetskih sila i velesila, svi povući pred njim i dopustiti da procesi u BiH i na Balkanu krenu u nekontroliranom smjeru. Drugi, daleko realniji scenarij jeste da će se politika iscrpljivanja vratiti Dodiku kao bumerang, da će smoriti njega a ne BiH, da će sankcije protiv njega i ljudi koji ga okružuju postajati sve konkretnije i efikasnije, da će narod u RS-u trpjeti zbog njegovog sudara s međunarodnom zajednicom, da će shvatiti da se pojedinci i porodice bogate a narod iscrpljuje ekonomski i biološki, da će bh. pravosuđe dovršiti proces koji je pokrenut i vjerovatno otvoriti i neke druge, da će se naći alternativa među političarima u RS-u koja će Dodika i SNSD zamijeniti i biti spremna na normalizaciju odnosa u BiH – kazao je Izetbegović.

 


On, na primjer, ne spominje niti pokazuje volju da raegira na Dodikove izjave da bi 15 država priznalo nezavosnu rapubliku Srpsku, kao i Hrvatska, te da će on to i učiniti ukoliko Donald Trump pobjedi na predsjedničkim izborima. Ovu izjavu je opetovao upravo u vrijeme kad je objavljen Izetbegovićev intervju.

 


Na pitanje ima li snage “Trojka” da se nosi s brojnim izazovima, Izetbegović kaže:

 


„ Ekonomska kriza i rast inflacije su za sada podnošljivi. Moguće je da će se pojačati u narednim godinama jer postoje naznake pada proizvodnje u zemljama EU za koje su vezane bh. firme. Nadajmo se da toga neće doći. Ono što će biti kamen o vratu “Trojke” su sebični ustupci koje su napravili na račun države i naroda plaćajući ulazak u vlast SNSD-u i HDZ-u. Predsjednici stranaka koje čine “Trojku” su preuzeli premijersku i ministarske pozicije pristajući na jednodnevnu suspenziju Ustava i plasirajući laži kako je “Dodik opet onaj stari”, kako se održavaju “historijske sjednice Vijeća ministara”, kako slijedi neviđeni napredak BiH, milijarde eura pomoći itd. SNSD-u su predali sektor sigurnosti i finansije, HDZ-u kompletnu cestogradnju, a zauzvrat dobili klinč i blokade, nikad goreg Dodika, psovanje genocida, zabranu proslave 80. godišnjice zasjedanja ZAVNOBiH-a u Banjoj Luci i Mrkonjić-Gradu, izostanak vidljivih rezultata u reformskim i integracijskim procesima, zatvaranje fabrika i gubitak radnih mjesta, toksičnu atmosferu u zemlji koja se odrazila na sve, pa i na igru nogometne reprezentacije. HDZ je za sada smiren jer je dobio sve što je tražio, pa i više, ali teške teme tek slijede – Izborni zakon, državna imovina, Ustavni sud… Nema snage niti znanja u “Trojci” koje se može nositi s onim što nam slijedi“.

 

Hvaleći se sa sradnjom novih potencijalnih koalicionih SDA-ovih partnera, Izetbegović je rekao: „S Nerminom Ogreševićem sam razgovarao prije nekoliko dana, odnosi između nas dvojice su sasvim dobri i korektni. Odluke SDA HNK donijele su nešto nervoze i razočarenja, ali vjerujem da smo to prevazišli. S Željkom Komšićem i DF imamo izgrađen odnos, branimo iste vrijednosti, izdržali smo zajedno u proteklim godinama jake pritiske nacionalističkih snaga potpomognutih dijelom međunarodne zajednice. Odnosi s Semirom Efendićem i SBiH se grade, postupno uspostavljamo povjerenje.“
Istog dana kada je objavljen ovaj intervju mediji su objavili vijesti o padu Vlade USK-a, gdje je SDA koalirala sa NESS-om. Ovo je slika i prilika Izetbegovića koji je uvijek znao u pravom trenutku izdati partnere i ostaviti ih na cjedilu.
Potom je govorio i o predstojećim lokalnim izborima u BiH.
„ Državne teme naravno imaju utjecaja na lokalne izbore, ali same ličnosti koje se kandiduju za načelnike donose prevagu. Bitno je ponuditi dobre kandidate i jasne vizije razvoja lokalnih zajednica. Pretpostavljam da će SDA popraviti rezultat na lokalnim izborima i da će kandidati “Trojke” imati umanjene šanse zbog servilnih, pa i izdajničkih politika vrha “Trojke” u odnosu na SNSD i HDZ. Pravi potop SDP, NiP i Naše stranke očekujem tek na općim izborima 2026“ rekao je Izetbegović.
Da, zaista je raspoloženje javnosti prema liderima Trojke razočaravajuće. Ali, samo ovakav Izetbegović Trojku spašava. Dok je on lider SDA više neće okusiti pobjedu na izborima!