Ako vam je dosadila voda, ovo su najbolja pića za poslije treninga

.
PRIZNAJMO jednu istinu - voda može, čak i u svom najboljem izdanju, imati dosadan okus. Ali pravilna hidratacija nakon treninga je ključna, pogotovo ako se želite pravilno oporaviti i održati izdržljivost, piše Healthline

Dobra vijest je da voda nije jedino što možete piti da nadoknadite izgubljenu tekućinu. Postoji više opcija od običnog sportskog pića ili boce vode. Za optimalnu hidrataciju, evo pet napitaka koji hidratiziraju jednako dobro kao i voda.

 

Čokoladni ugljikohidrati

Dobre vijesti za ljubitelje čokolade. Čokoladno mlijeko ima dvostruko više ugljikohidrata u usporedbi s običnim, što ga čini odličnim izborom za oporavak nakon treninga. Konzumiranje ugljikohidrata nakon vježbanja obnavlja mišiće nadomještajući glikogen izgubljen tijekom treninga. 

 

Još jedan razlog da volite kokos

Svi znamo za mnoge koristi kokosove vode, uključujući visoku razinu antioksidansa i hranjivih tvari. Stoga, naravno, ne čudi da je to i dobar napitak nakon treninga. Kokosova voda sadrži visoke razine elektrolita kao što su kalij i magnezij, a sadrži manje natrija od sportskih napitaka, što je čini dobrom opcijom za lakše treninge.

 

Trpki sok za borbu protiv boli u mišićima

Oporavak za umorne i bolne mišiće možda je već u vašem hladnjaku. Sok od višnje bogat antioksidansima pomaže u smanjenju upale i pomaže oporavku i funkciji mišića.

 

Jedna studija iz 2010. proučavala je maratonce koji su pili sok od višnje i prije i nakon trčanja te je zaključila da je sok pridonio bržem oporavku mišića.

Studija iz 2006. potkrijepila je ovu tvrdnju pokazujući da sok od višnje ne smanjuje samo oštećenje mišića nego i značajno sprječava gubitak snage u usporedbi s placebom. Iako sok od višnje može biti koristan i za sportaše izdržljivosti i za svakodnevne treninge, važno je pronaći nezaslađenu verziju i zadržati se na konzumaciji samo jedne čaše.

 

Opustite se uz crni i zeleni čaj

Šalica čaja ima više prednosti nego što mislite. Istraživanja pokazuju da čaj, i zeleni i crni, može biti učinkovit u oksidaciji masti (proces razbijanja masti u manje molekule koje se pohranjuju i koriste za energiju) tijekom aerobne vježbe i oporavka nakon treninga. Slično kao i kod soka od višnje, pokazalo se da visoke razine antioksidansa u čaju pomažu u smanjenju bolova u mišićima i bržem oporavku mišićne snage.

 

Happy-hour nakon treninga

Pivo, kao i sportska pića, sadrži ugljikohidrate i elektrolite, a pokazalo se da svijetlo pivo s posebnim dodatkom natrija nadomješta gubitak tekućine.

 

Ako se možete dočepati bezalkoholnog piva, to je najbolja opcija. Pokazalo se da bezalkoholno pivo smanjuje upalu nakon utrke kod zdravih muških trkača i učestalost bolesti gornjih dišnih puteva.

Izvor: