Apple priznao da iPhone ima čudan problem. U pitanju je važna funkcija

c

Iako se softverski problemi na telefonima, uglavnom, dešavaju nakon novih ažuriranja ili nedugo nakon predstavljanja telefona, povremeno su mogući i problemi van ova dva slučaja. Takav jedan pogodio je najpopularniji telefon na svijetu – iPhone. Radi se o prilično čudnom problemu, kojeg su iz Applea priznali.

Nedavni izvještaji brojnih korisnika iPhonea otkrili su nam da se oni susreću s problemom gdje njihov alarm na telefonu jednostavno ne zvoni.

Korisnici raznih modela iPhonea o ovom problemu izvještaju već prethodnih nekoliko sedmica, a neki sumnjaju da je on povezan s funkcijom ‘Gaze Awareness’. Ova funkcija je napravljena tako da automatski smanji jačinu obavještenja kada korisnik gleda u telefon. Navodno je ova funkcija ‘zakazala’ i to tako što pogrešno tumači pažnju korisnika, te smanjuje jačinu zvuka čak i kada korisnik spava.

Iz Applea su priznali postojanje problema, ali nisu naveli šta je njegov uzrok. Međutim, naveli su da aktivno rade na njegovom otklanjanju, pa će vjerovatno iPhonei pogođeni ovim problemom uskoro dobiti ažuriranje kojim će on biti ispravljen. Iz Cupertina su naveli da je rješavanje ovog problema na vrhu Appleovih prioriteta s obzirom na to da je alarm za veliki broj korisnika veoma bitan alat.

Do tada, korisnici imaju opciju da onemoguće funkciju ‘Gaze Awarness’ i to tako što odu u Postavke, zatim Face ID & Passcode i isključe ovu funkciju.

Nisu poznati modeli iPhonea koji se susreću s ovim problemom, ali čini se da korisnici raznih iPhonea pišu o njemu, tako da očigledno nije ograničen samo na jednu seriju.