Arganovo ulje – prirodno rješenje za zdravu i lijepu kosu

U posljednje vrijeme arganovo ulje je postalo veoma popularno u zapadnim zemljama, a razlog je jednostavan – prepoznata je njegova izuzetnost i dragocjenost.

Interesantna je činjenica da je stablo argana proglašeno za svjetsku UNESCO baštinu, što samo još više potvrđuje njegovu vrijednost. Za samo jedan litar ulja potrebno je 100 kg plodova i zato ne treba da vas čudi paprena cijena u odnosu na neka druga bazna ulja. Vitamin E je najbitniji sastojak, jer od njega potiče antioksidantno svojstvo ulja, koje je bitno kako u njezi kože, tako i u ishrani. Ono takođe sadrži karotene, koji su bitni u zaštiti od sunčevih zraka, stoga ulje argana ima bitnu ulogu i kao preparat za sunčanje.

Za oblikovanje kose

Ako je potrebno da na brzinu oblikujete kosu, arganovo ulje je odlično rješenje! Sadrži brojne ljekovite sastojke tako da je odlično i za zaštitu kose od toplote. Stavite nekoliko kapi ulja na dlanove i protrljajte prstima kroz suhu kosu. Ovaj tretman radite svaki put prije feniranja, i kosa će vam biti izrazito hidrirana.

      Maska za kosu 

Ako želite najbolji i najdjelotvorniji efekat stavljanje ulja kao maske je najbolji izbor. Pred svaki važan događaj stavljajte ovu masku i ujutru ćete se probuditi sa savršeno sjajnom i glatkom kosom. Preporučujemo nanošenje na cijelu dužinu kose (što više nanesete imaćete bolji efekat), zatim vezati kosu u punđu, a na jastuk staviti peškir.  Kosa će vam izgledati senzacionalno, provjereno!

zena

Izvor: Ljepota i zdravlje.

Izvor: