Bezglutenski brownie sa rogačem

Brownie
Ljeto je iza ugla, ali nas kišovito i hladno vrijeme mami pod dekicu te budi žudnje za mirisnim kolačima iz rerne.

Brownie od rogača je sladak i aromatičan. Možete napraviti verziju bez glutena ako ste alergični ili staviti kakaa za čokoladni brownie. Mašti na volju, jer drugi recept vam neće biti potreban. Zar ovo nije najslađi način da iskoristite meso od badema poslije spravljanja mlijeka? Samo pripremite sve sastojke, ostalo je lako.

Suhi sastojci:

- 3 lanena jaja
- 70 g bademovog brašna
- 80 g heljdinog brašna
- 1 kašika tapioka škroba
- 100 g kokosovog šećera
- 50 g rogača u prahu
- 30 g oraha ili lješnjaka

Mokri sastojci:

- 100 ml vode
- 100 ml kokosovog uljaPostupak:

Rernu upalite na 180 stepeni da se grije dok pripremate sastojke.

Napravite u čašici smjesu lana s vodom - to je biljno laneno "jaje". Dobro umiješati 3 kašike mljevenog lana i 9 kašika tople vode, ostaviti sa strane 5-10 minuta da se zgusne.

Za brašno koristite kombinaciju od ukupno 150 grama:

• 70 g bademovog brašna (možete koristiti i ono koje vam ostane nakon spravljanja svježeg bademovog mlijeka), i
• 80 g heljdinog ili zobenog brašna (može i od samljevenih zrna heljde ili krupnih zobenih pahuljica ako nemate vrećicu brašna pri ruci).

U kuhinjskom robotu pomiješati sve suhe sastojke. Potom dodati mokre.

Sve dobro izmiješajte pa prebacite u kvadratni kalup dimenzija 20x20 cm, sa papirom za pečenje da bi bilo lakše izvaditi brownie.

Pecite na srednjem nivou rerne oko 40 minuta. Potom ostavite da se potpuno ohladi pa izrežite na kockice. Ili servirajte toplo uz sladoled od banana

Ako ne možete čekati da se ohladi, izvrsna je kombinacija poslužiti vrući brownie uz kuglu sladoleda. Ili ispeći ga u kalupima za pojedinačne porcije, pa servirati vruće uz sladoled. U ovom slučaju je potrebno skratiti vrijeme pečenja za oko 20 minuta, ali to ovisi pećnici i veličini kalupa.Ovaj recept možete koristiti kao bazu i miješati druge sastojke po želji.

Recept funkcionira sa ili bez oraha, a po vrhu možete ponegdje umiješati bademov ili kikiriki puter, posuti sa 10 g kokos šećera. Ako se odlučite staviti kakao umjesto rogača ili kombinaciju kakaa i rogača, trebat ćete staviti više kokosovog šećera u smjesu jer je kakao gorak. Sa javorovim sirupom brownie je manje suh. Dodajte šaku ili dvije kakao zrna, poredajte kolutiće banane ili pospite borovnicama.

Na Instagram ili Facebook stranici bistro i prodavnice Zdravo možete pratiti novosti. Povežite se putem emaila zdravoizdravije@gmail.com ili telefona 060 348 28 38. Na stranici www.zdravoizdravije.com možete pronaći jednostavne recepte kako biste nešto iz njihove ponude mogli lako napraviti i sami.

Izvor: