Bill Gates oko cjepiva protiv koronavirusa: Moglo bi biti spremno za 18 mjeseci

gatess
Pođe li sve kako treba, u idućih 18 mjeseci mogli bismo dobiti službeno odobreno cjepivo protiv koronavirusa, prognozirao je Bill Gates u odgovoru na pitanje na internetskom servisu Reddit.

– Na razvoju cjepiva trenutno radi više organizacija diljem svijeta. Kad ga naprave bit će prvo podijeljeno zdravstvenim djelatnicima i drugom osoblju u hitnim službama, pa tek potom svima ostalima, naveo je Gates, prenosi Tportal.hr.

Testiranja

Gatesova procjena u skladu je sa službenim, koje se kreću u rasponu od 12 do 18 mjeseci. On također očekuje kako će biti potrebna velika ulaganja u proizvodne kapacitete želimo li osigurati dovoljno cjepiva za cijeli svijet.

U biotehnološkoj tvrtci Moderna već su pokrenuli prva testiranja na ljudima. Koriste tehnologiju koja dosad nije rezultirala službeno odobrenim cjepivom, a koja se oslanja na glasničku RNK, molekulu ribonukleinske kiseline koja kodira kemijski nacrt za koji ribosomima nosi informaciju o nizu po kojem će povezati aminokiseline radi proizvodnje jednog određenog proteina.

Ranije prognoze

Gates je također podijelio i pismo koje je napisao 2015. godine kako bi upozorio da Sjedinjene Države nisu spremne za iduću epidemiju. U to vrijeme ebola je u zapadnoj Africi ubila više od 10 tisuća ljudi, a cjepiva nisu bila dostupna sve do vrhunca krize.

– Ta je epidemija bila grozna, ali iduća bi mogla biti još gora. Svijet nije spreman nositi se s bolešću – naročito s vrlo zaraznom gripom, recimo – koja se brzo širi na veliki broj ljudi. Od svega što može ubiti deset milijuna ljudi ili više, epidemija je najvjerojatniji kandidat, zapisao je tada Gates.

Izvor: