BMW predstavio novi M4 GT4, košta 187.000 eura

.
Za BMW je 2022. godina prepuna dešavanja i posebna zbog proslave 50. godišnjice M odjela. Motosport odjel je veoma aktivan te je nakon najave prototipa Le Mans Daytona sada predstavio novi M4 GT4.

Riječ je o drugoj generaciji modela M4 GT4, traćeg automobila koji je lagani krov i stražnje krilo preuzeo od snažnijeg modela M4 GT3.

 

Automobil je namijenjen isključivo za stazu te izgleda brz i kada stoji zahvaljujući aerodinamičkom paketu koji čini ogromni prednji spliter, prednja krilca, masivni pragovi pored pomenutog stražnjeg krila. Unutrašnjost je ogoljena pa u poređenju s ovim automobilom cestovni CSL izgleda "civilizirano".

 

Iako se radi o "čistokrvnom" trkaćem automobilu novi M4 GT4 ima i neke neočekivane karakteristike uključujući klima uređaj, grijanje vjetrobranskog stakla i ventilirana Recaro sjedišta. Sve ovo je dio standardne opreme. Prirodna vlakna su korištena izradu pojedinih komponenti eksterijera i unutrašnjosti, a ne treba zaboraviti upravljač s osvijetljenim kontrolama koji je proizvela kompanija Fanatec specijalizirana za hardver namijenjen trkaćim simulacijama.

 

Ovisno od propisa, redni šestak može isporučiti do 550 KS i 650 Nm obrtnog momenta, a snaga motora se prenosi na stražnju osovinu putem ZF sedmostepenog automatskog mjenjača i diferancijala s ograničenim proklizavanjem.

 

M4 GT4 se može konfigurisati po potrebi, a dolazi sa sistemom kontrole trakcije, prilagodljivim H&R oprugama i poprečnim stabilizorom.

 

Proizvodnja BMW-a M4 GT4 počinje u oktobru, bit će kompatibilan sa svim GT4 trkaćim serijama u svijetu, a koštat će 187.000 eura. Poređenja radi, M4 GT3 se prodaje po cijeni od 415.000 eura. Dva M4 modela su pozicionirana između ulaznog modela M2 CS Racing i prototipa LMDh u ponudi BMW Motorsporta.

Izvor: