Brdska trka Vlasenica 2018: Hadžipašiću pobjeda i rekord staze

Završena je i treća trka za šampionat BiH na brdskim stazama

Petnaesto izdanje trke u Vlasenici obilježio je veliki broj takmičara, jaka konkurencija i vrhunska borba u svim klasama. Na stazi dugoj 5.650 metara takmičilo se 35 vozača.

U historiku, za razliku od jučer, takmičila su se četiri vozača. U klasi P1, pobjedu je odnio debitant iz Sarajeva, Rijad Begić, vozač Auto 4x4 Cluba. On je uz pobjedu, postavio i novi rekord staze u klasi. Jučerašnji dvoboj iz P2 klase se nastavio i danas, a pobjedu je ipak odnio Dane Milenović, dok je Haris Memišević imao tehničkih problema sa svojim Peugeotom 205. To ga nije omelo da pored drugog mjesta u klasi osvoji i drugo mjesto u generalnom plasmanu historika. Klasa P3 je bila u znaku Adisa Abdića i njegovog VW Golfa GTI. Osim pobjede u svojoj klasi, Cazinjanin je osvojio i treće mjesto u generalnom plasmanu ove kategorije.

U klasi N2 vidjeli smo tijesnu borbu Dejana Vujasina i Srđana Maksimovića. Maksimović je nakon jučerašnjeg prevrtanja uspio da složi svoj auto za današnju trku i bio je veoma konkurentan, ali je Vujasin ipak odnio pobjedu. Treći je bio Draško Cunjak, dok je četvrto vrijeme ostvario Amel Semanić u Hondi Civic.

Vladar klase N3 i dalje ostaje Harun Hadžić. Mladi Sarajlija niže pobjede, a sada je došao nadomak druge titule u karijeri. Svojim vožnjama publiku je ostavljao bez daha. Drugo mjesto je osvojio Krešimir Bodnaruk, koji je prikazao zavidnu brzinu i bio je sasvim blizu Hadžića, spremno čekajući grešku koju Hadžić ipak nije napravio.

U klasi E1-14 smo vidjeli pomalo neočekivan rasplet. Dejan Tatić je upisao novu pobjedu u klasi. Njegov glavni konkurent, Armin Mujkanović, činio se još bržim. Svaku krivinu, publika ga je ispratila aplauzom, ali isklizavanje i udarac u ivičnjak su Mujkanovića ostavili na tri točka, te su tu šanse za pobjedu i nestale. Drugo mjesto je zauzeo Aleksandar Tanović iz Srbije, a Mujkanović je završio treći sveukupno, ali je za bh. šampionat ipak bio drugi.

Zasigurno najuzbudljivija klasa bila je E1-15. Čak tri vozača su se borila za pobjedu, a njih 11 je nastupilo na današnjoj trci. Pobjedu je odnio Jasmin Hrnić, a nakon brojnih problema s autom u Loparama, Goran Dojčinović se vraća na pravi put i današnju trku je završio na jakom drugom mjestu. Trećeplasirani je bio Dželhad Mujkić iz Velike Kladuše za volanom VW Golfa. Gost iz Srbije, Goran Rabasović, je nakon brojnih problema sa mjenjačem Citroena C2 R2 uspio da završi takmičenje i sa velikim optimizmom dočeka nastavak sezone u svom šampionatu. Asmir Halilagić je uz manje izlijetanje uspio da završi na petoj poziciji, ispred Nihada Seferagića u Opel Corsi. Boris Novak je odvezao sjajnu trku sa svojim Yugom i zauzeo sedmo mjesto. Dragan Mićanović je svog VW Scirrocca dovezao do osme pozicije, a Renato Živković je na svojoj prvoj ovosezonskoj trci ostvario deveto vrijeme.

Klasa E1-16 je donijela dobru borbu, ali i zabunu na kraju trke. Salih Ljubijankić je bio prvi. Njegova Honda Civic je ovog puta radila savršeno. Drugo mjesto je osvojio Bakir Hadžić koji je zbog propusta u mjerenju vremena skoro ostao bez svoje zarađene pozicije. Treće mjesto je osvojio Milorad Drinić u Hondi Civic. Četvrto mjesto je osvojio još jedan legendarni vozač trka u BiH, Mladen Šoljić u svom Renault Cliu Cup. Peti je bio Vladimir Đukić, a šesto mjesto je pripalo Šefiku Emriću.

U najjačoj klasi dobili smo novog rekordera staze. Edis Hadžipašić je uz pobjedu dobio i posebno priznanje za ukupni rekord staze. Cazinjanin je nakon rekorda u Loparama, dodao još jedan u svoju kolekciju. Drugo mjesto je pripalo Miladinu Lučiću kojem je ovo bila prva trka sa novim automobilom. U ovoj klasi smo vidjeli i dva odustajanja. Prvo je odustao Branimir Simić, a za njim je odustao i Sanel Ćehić sa svojom Opel Astrom OPC.

Naredna trka šampionata se vozi za dvije sedmice u Cazinu, na čuvenoj Krajiškoj Zmiji.

Izvor: