Česta greška koju vlasnici rade: Evo koju hranu ne biste nikako trebali davati psima i mačkama

.
Česta greška koju vlasnici rade jeste da daju kravlje mlijeko psima i mačkama

Da bi se kućnim ljubimcima osigurao kvalitetan i zdrav život, potrebno je da imaju adekvatnu ishranu. Prema načinu prehrane psi i mačke su mesojedi, radi čega se njihova prehrana temelji na mesu (prerađenom i neprerađenom), koje je ujedno i glavni izvor proteina. 

 

Zadovoljiti potrebe

U pravilu, ako je hrana za pse i mačke dovoljno kvalitetna, propisane dnevne doze će zadovoljiti sve metaboličke potrebe vašeg ljubimca kako bi mu osigurali normalno funkcioniranje.

Česta greška koju vlasnici rade jeste da daju kravlje mlijeko psima i mačkama. Budući da mačke nemaju enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu, od mlijeka nemaju nikakve nutritivne vrijednosti. Štoviše, mlijeko može izazvati probavne smetnje i proljev, stoga se ono ne preporučuje davati. 

Također, psima, a naročito mačkama ne treba davati kosti. 

Opasna hrana

Još jedna od čestih grešaka vlasnika jeste da daju mačkama pileće kosti, koje mogu biti kobne i smrtonosne za vaše ljubimce. 

Treba biti oprezan ako ljubimcima dajete i neke od ljudskih namirnica, jer hrana kao što je čokolada, grožđe, grožđice i luk može biti otrovna za njih.

Vrlo je važna i hidratacija vaših kućnih ljubimaca, te je potrebno da uvijek imaju dostupnu čistu i svježu vodu. Ovo se osobito odnosi na vruće ljetne dane kada je potreba za vodom još veća.

(Svakog petka objavljujemo tekstove stručnjaka koji pišu o životinjama, kako ih spasiti, pružiti im ljubav, šta trebaju jesti...)

 

Foto:Facebook