Ćevapi i luk: Da li je ovo baš najbolja kombinacija?

ćevapi
Ugostitelji namjerno stavljaju više soli u ćevape, tvrdi doktor Perišić.

 

Roštilj, a ne protesti, jedan je od simbola obilježavanja prvomajskih praznika na ovim prostorima. A gdje je roštilj tu su i ćevapi.

Omiljeni prilog uz ćevape za mnoge je luk. Mnogi čak grijehom smatraju dodavanje bilo kakvog priloga uz ćevape, poput senfa, kečapa, ajvara, majoneze... Eventualno kajmak dolazi u obzir, ali je luk "svetinja". A da li je to baš najpametniji izbor?

Međutim srbijanski gastroenterolog Vojislav Perišić ne preporučuje lok uz ćevape.

- Luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osjećaj, ja to ne bih savjetovao osim mladog luka, to je druga priča, kazao je Perišić.

Napomenuo je kako je salata sa što više povrća, posebno celera, mnogo bolja varijanta za prilog uz ćevape nego luk.

Također napominje kako ne bi trebalo koristiti previše soli, od koje ožednimo. Dodaje kako se u restoranima stavlja malo više soli upravo zbog toga da bi mušterije ožednile, a potom naručile piće. Pojasnio je i kada se meso treba staviti na roštilj.

- Kada se na njemu peče, od ćumura mora nastati žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. On mora da izgori, ono drvo, pa toplota od žara samo da utiče na meso. Taj dim, sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike, dakle ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda vi nastupate i stavljate meso na roštilj, pojasnio je Perišić.

Izvor: