Čudotvorni čaj od đumbira: Liječi kašalj, smanjuje stres, pospješuje rad jetre

a

Idealan napitak za jesenje dane koji su pred nama, čaj od đumbira, sadrži veliki broj minerala i vitamina. Ljekari također navode da je ovaj čaj idealan prirodni lijek protiv kašlja, virusa i prehlada, ali je pored antivirusnih karakteristika dokazano da je djelotvoran u borbi protiv upala, otoka i grčeva, kao i za jačanje imuniteta.

Đumbir poboljšava i pamćenje, uništava mikroorganizme i podiže energiju, podstiče raspoloženje i eliminiše negativna osjećanja. Ova ljekovita biljka sadrži aktivni princip kurkumin koji ubrzava metabolizam, pospješuje rad jetre, pa se koristi i za detoksikaciju organizma. Ðumbir snižava holesterol u krvi, smanjuje bolove, posebno reumatske.

Đumbir sadrži gingerol, supstancu koja pokazuje antioksidantna svojstva tako što neutrališe štetne produkte koji se stvaraju u organizmu usljed izloženosti stresu.

Budući da korijen ove biljke obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina, stručnjaci preporucuju da se konzumira svakodnevno.

Čaj od đumbira ćete pripremiti tako što ćete isjeckati manji korijen đumbira, preliti ga sa 500 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procijediti i na kraju dodati meda ili limuna, po želji.