Čuvari zdravlja i linije: Pet najboljih vitamina i minerala za poticanje metabolizma

.
Metabolizam je proces koji tijelo koristi za razgradnju hrane i hranjivih tvari za dobivanje energije te podršku različitim funkcijama. Na metabolizam utiče ono što jedemo pa tako i vitamini i minerali.

 

Brzi metabolizam je onaj koji brže sagorijeva kalorije i kod osoba koje se njime mogu pohvaliti manja je mogućnost debljanja. Međutim, s godinama dolazi do prirodnog usporavanja metabolizma. Ipak, neki vitamini i minerali itekako mu mogu pomoći da bude što efikasniji. Iako te vitamine i minerale možemo uzeti iz suplemenata, najbolji izvor je hrana.

 
 

B vitamini

Osam je vitamina B, a njihov zajednički naziv je B kompleks. To su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) i kobalamin (B12).

Nedostatak jednog vitamina B može utjecati na ostale, a posljedice mogu biti negativne za metabolizam.

Bitno je redovno jesti hranu bogatu vitaminima B, a na popisu namirnica koje su dobar izvor su i:

– nemasno meso i plodovi mora

– žitarice

– mliječni proizvodi

– jaja

– dio voća poput banana, jabuka, grožđa i lubenice

– orašasti proizvodi

– dio povrća poput špinata, krompira i tikvica.

Vitamin D

Za razliku od drugih esencijalnih vitamina, ljudi vitamin D mogu dobiti zahvaljujući sunčevoj svjetlosti. I dok je sigurno izlaganje suncu najbrži način nadopune vitamina D, tu su i namirnice koje ga sadrže, a među njima su:

– žumanjak

– masna riba poput lososa

– goveđa jetrica

– neke vrste gljiva

– namirnice kojima je dodan vitamin D poput mlijeka (kravlje, sojino, bademovo ili kokosovo).

Kalcij

Istraživanja su pokazala da kalcij može biti od vitalnog značaja za metabolizam i kontrolu šećera u krvi, kao i za zdrave kosti. Neka istraživanja pokazala su i da kombinacija kalcija i vitamina D može pomoći u mršavljenju.

U svakom slučaju, kalcij je koristan za metabolizam, a iako ga je moguće dobiti iz dodataka prehrani, najbolja opcija su namirnice bogate kalcijem među kojima su:

– mlijeko

– jogurt

– obogaćene žitarice

– tamnozeleno, lisnato povrće

– sjemenke

– bademi.

Željezo

Tijelu je željezo potrebno za zdrav rast, razvoj i metabolizam. Osim toga, bitno je za funkcionisanje stanica te stvaranje nekih hormona.

Namirnice bogate željezom su:

– meso

– grah

– smeđa riža

– orašasti proizvodi

– tamnozeleno, lisnato povrće.

Iako je željezo bitno za funkcionisanje organizma, može biti otrovno kada se konzumira u previsokim dozama zato prije uzimanja suplemenata obavezno razgovarajte s liječnikom.

Magnezij

Bez magnezija nemoguće su hemijske reakcije koje proizvode energiju u tijelu. To znači da je magnezij jako bitan za metabolizam i proizvodnju energije.

I dostupan je u raznim namirnicama među kojima su:

– mahunarke

– orašasti proizvodi i sjemenke

– špinat

– banane

– losos

– žitarice

– krompir.

Moguće je uzimati i dodatke prehrani s magnezijem, ali o tome se konsultujte s liječnikom jer mogu imati štetne efekte kod nekih zdravstvenih stanja.