Da li psi smiju jesti jaja?: Evo šta na to kažu stručnjaci

cuko
Mogu li psi jesti jaja? Naravno da mogu. Ali pitanje je: Da li bi trebali?

 

Skoro je nemoguće odoljeti - ali niste li negdje pročitali da je slanina jedna od najtoksičnijih namirnica za pse? I ako psi ne bi smjeli jesti slaninu, koje ljudske namirnice psi mogu jesti? Na kraju krajeva, mislili ste da su jaja sasvim u redu za vašeg psa. Ali jesu li zaista?

Mogu li psi jesti jaja?

Naravno, nadali biste se da mogu, s obzirom na ogroman broj ostataka s doručaka koje smo vidjeli kako naši vječno gladni četveronožni prijatelji proždiru tokom godina. Ali je li zaista ok ponuditi vašem psu jaja? Ako jeste, ima li veze kako su pripremljena? I dok smo već kod toga, koliko jaja je dovoljno za obrok vašeg psa? Osim toga, budući da su jaja kompletni izvor proteina, mogu li se uklopiti u najbolju prehranu za pse prema mišljenjima veterinarima?

Da li su jaja dobra za pse? Da! Veterinari možda imaju svoje tajne, ali ne o ovom pitanju. Jaja mogu pomoći smiriti uznemireni želudac psa, a prema veterinarskom hirurgu Kathryn Rosalie Denchtakođer su izvrsno bogat izvor hranjivih tvari bitnih za zdravlje i dobrobit vašeg psa.

Proteini

"Proteini pomažu osigurati vašem psu energiju, pomažu u rastu i održavanju mišićne mase, grade i obnavljaju tkiva i podržavaju zdravu funkciju imunološkog sistema", kaže Ellen Russell, veterinar sa The Malamute Mom. I slučajno, jaja su jedan od "najboljih izvora proteina koje možete ponuditi svom psu", kaže Sabrina Kong, veterinar sa We Love Doodles.

Vitamini

Jaja sadrže nekoliko vitamina koji podržavaju zdravlje vašeg psa. "Vitamin A je važan za zdrav vid i rast, B2 pomaže pretvoriti hranu u energiju, B12 pomaže u formiranju crvenih krvnih stanica i podržava zdrav živčani sistem, a vitamin D pomaže vašem psu da apsorbuje kalcij za jake kosti", objašnjava dr. Russell.

Minerali

"Jaja su također dobar izvor minerala poput željeza, fosfora, selena i cinka", dodaje dr. Russell. Željezo je važno za zdravu krvFosfor podržava jake kosti i zubeSelen pomaže održavati zdrav imunološki sistem, a cink je ključan za kožu i dlaku vašeg psa.

Esencijalne masne kiseline

Osim proteina, vitamina i minerala, jaja su također bogata esencijalnim masnim kiselinama. Dvije posebice, omega-3 i omega-6važne su za održavanje zdravlja kože i dlake vašeg psa.

Koliko jaja možete dati psu svaki dan?

S obzirom na to da su jaja bogata bitnim hranjivim tvarima za pse, možda se pitate je li jedenje jaja nešto što bi vaš pas trebao raditi svaki danOdgovor je ne, prema dr. Kong. Jaja bi trebala biti tretirana kao dodatak prehrani vašeg psa. Drugim riječima, jaja bi se trebala nuditi samo povremeno, a ne kao zamjena za redovitu hranu vašeg psa.

To je zato što visok sadržaj proteina u jajima može biti problematičan za neke pse, posebno one s određenim prethodnim stanjima (npr. bubrežna bolest). "Također, sadržaj holesterola u jajima, iako nije problem za većinu zdravih pasa, može predstavljati izazove za pse koji se suočavaju s pankreatitisom ili hiperlipidemijom", kaže dr. Dench.

I kako biste izbjegli neželjeni porast težine, jaja bi trebala biti konzumirana umjereno. Šta tačno predstavlja umjerenost za vašeg psa ovisi o njegovoj veličini, težini i nivou aktivnostikao i o njihovom zdravstvenom stanju i eventualnim prethodnim stanjima. Stoga je najoprezniji pristup posavjetovati se s veterinarom prije nego što uključite jaja u prehranu vašeg psa. U međuvremenu, koristite ove smjernice dr. Marie Baker, veterinara sa Pet-How, kao početnu tačku:

Srednje veliki psi i veći: 1 jaje dnevno. Mali do srednje veliki psi: 1/2 jajeta dnevno. Psi veličine igračke: 1/4 jajeta dnevno.

 

Koji su najbolji načini da psu ponudite jaja?

Općenito govoreći, psi mogu jesti jaja u gotovo svakom obliku, pod uvjetom da su temeljito kuhana i ne sadrže sastojke koji su poznati kao štetni za pse (npr. češnjak, gljive i luk, da navedemo nekoliko). S druge strane, dr. Baker preferira posluživanje jaja psima na sljedeće načine.

Kuhana

Kuhana jaja dobivaju glas dr. Bakera kao "najbolji način za posluživanje jaja psu". Prvo, kuhanje je najlakši način kako biste osigurali da je jaje temeljito kuhano. Osim toga, kuhanje "čini jaje lakšim za probavljanje vašem ljubimcu". Za male pse, meko kuhano je bolje od tvrdog, koje može biti teže žvakati. Samo budite sigurni da uklonite cijelu ljusku prije nego što psu date kuhano jaje.

Pržena

Mogu li psi jesti pržena jaja? Naravno da mogu, prema dr. Baker, koja pržena jaja smatra sljedećom najsigurnijom opcijom za pse nakon kuhanja. Samo se pobrinite da dobro ispržite jaja. I preskočite mlijeko, maslac, sol i začine, koji mogu iritirati želudac vašeg psa.

Pečena

"Pečena jaja su također dobar izborjer pružaju hrskavu teksturu u kojoj mnogi psi uživaju", kaže dr. Baker. Da biste pekli jaje za svog psa, jednostavno zagrijte rernu na 325 stepeni, razbijte jaje u ramekin za pečenje koji je siguran za pećnicu i ostavite ga da se peče 10 do 12 minuta.

Mogu li psi jesti sirova jaja?

Baš kao i ljudi, psi mogu jesti sirova jaja - ali ne bez rizika od bakterijske kontaminacije. Sirova jaja mogu sadržavati bakterije koje se prenose hranom, uključujući salmonelu i E. coli. Kod pasa, baš kao i kod ljudi, kaže dr. Dench, ove bakterije mogu uzrokovati probavne smetnje i dovesti do bolesti.

Ako mislite da je vaš pas konzumirao sirova jaja, pratite sljedećih nekoliko dana znakove crijevnih smetnji kao što su proljev, povraćanje i gubitak apetita. Dr. Russell napominje da ovo mogu biti i simptomi alergije ili osjetljivosti na jaja. Osim toga, preliminarna istraživanja sugerišu da redovna konzumacija sirovih jaja može biti povezana s nedostatkom biotina kod pasa. Psi s ovim nedostatkom mogu pokazivati gubitak apetitazajedno s gubitkom dlake i perutanjem kože.

Mogu li psi jesti ljuske jaja?

Iako psi mogu jesti ljuske jaja, vaš četveronožni prijatelj vjerojatno ne bi trebao to raditi bez nadzora. Kako objašnjava dr. Dench, ljuske jaja se sastoje uglavnom od kalcijevog karbonata, koji može pomoći zadovoljiti potrebe vašeg psa za kalcijem. S druge strane, previše kalcija može biti štetno, pa biste trebali biti u potpunosti odgovorni za količinu ljuski jaja koje vaš pas konzumira.