Devet razloga zbog kojih ne možete prestati podrigivati

.

Svi podrigujemo. To je način na koji se plinovi oslobađaju iz probavnog sustava. Podrigivanje se događa kada zrak iz želuca putuje natrag, kroz jednjak, do usta.

Prema istraživanju objavljenom 2020., sasvim je normalno podrignuti do 30 puta dnevno. No ako se događa češće, može postati neugodno, osobito ako utječe na kvalitetu života ili nas ometa u dnevnim aktivnostima.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ponekad ne možemo prestati podrigivati: od benignih poput prebrzog jedenja ili žvakanja žvakaće gume, do ozbiljnijih koji uključuju sindrom iritabilnog crijeva ili čak rak želuca. Evo devet razloga zbog kojih nas može mučiti podrigivanje.

Refluks kiseline

Refluks kiseline uzrokovan je želučanom kiselinom koja putuje prema grlu i uzrokuje osjećaj pečenja. Naziva se i žgaravica. Osim što uzrokuje podrigivanje, može se javiti i neugodan kiseli okus u ustima. Refluks kiseline nije ozbiljan, ali javite se liječniku ako traje tri tjedna ili dulje.

Gazirana pića

Gazirana pića puna su plinova i mogu povećati količinu zraka u želucu. Ako pijete gazirana pića, prekomjerno podrigivanje moglo bi biti znak da smanjite njihov unos.

Povrće koje stvara plinove

Neka hrana, kao što je povrće iz porodice krstašica, može proizvesti više plinova tijekom procesa probave, zbog čega češće podrigujemo. Takvo povrće uključuje šparoge, brokulu, prokulice, kupus, mrkvu, karfiol, celer, krastavac, kelj, poriluk, luk, pastrnjak, krumpir i rotkvice.

Gutanje previše zraka

Neki ljudi jednostavno gutaju previše zraka, što se zove aerofagija. Ovo stanje može uzrokovati brzo jedenje hrane, gutanje pića, žvakanje žvakaće gume, pušenje i nošenje labave zubne proteze.

Gastritis

Gastritis može uzrokovati razne vrste neugodnih simptoma, uključujući podrigivanje i vjetrove. Mogu se javiti i bol u trbuhu, probavne smetnje, osjećaj sitosti i nadutosti te mučnina i povraćanje.

Trebali biste posjetiti svog liječnika opće prakse ako imate bolove u trbuhu ili probavne smetnje dulje od tjedan dana, ili ako se bolovi u trbuhu pogoršavaju ili se stalno vraćaju.

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva uzrokuje simptome kao što su grčevi u želucu, nadutost, proljev i zatvor koji se pojavljuju, prolaze i mogu trajati danima, tjednima ili mjesecima.

Obilni obroci

Jedenje prevelikih obroka još je jedna aktivnost koja može povećati plinove u probavnom traktu.

Previše bakterija u tankom crijevu

Višak plinova nastaje kada bakterije u tankom crijevu razgrađuju hranu, što može uzrokovati podrigivanje, vjetrove, bolove u trbuhu, proljev i mučninu. Prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu naziva se SIBO i pogađa jednu od sedam osoba. Može uzrokovati intoleranciju na hranu poput mliječnih proizvoda, jaja, pšenice, glutena, kukuruza i soje, ali može i utjecati na kožu.

Rak želuca

U rijetkim slučajevima pretjerano podrigivanje može biti uzrokovano rakom želuca. Simptome je teško uočiti, ali oni mogu biti refluks kiseline, problemi s gutanjem, mučnina, često podrigivanje, osjećaj sitosti, gubitak apetita ili tjelesne težine, bol u gornjem dijelu trbuha te osjećaj umora ili nedostatka energije.

Ovi simptomi vrlo su slični onima uzrokovanim drugim gastrointestinalnim stanjima i ne moraju biti isključivo znak raka. Ako ste zabrinuti, javite se liječniku.