Dojenje potiče razvoj bebinog imunološkog sistema

Dojenje
Istraživanje koje su vodili Univerzitet u Birminghamu i Birminghamska ženska i dječija fondacija NHS Foundation Trust otkrilo je novi uvid u biološke mehanizme dugoročnih pozitivnih efekata dojenja na prevenciju poremećaja imunološkog sistema kasnije u životu.

 

Poznato je da je dojenje povezano s boljim zdravstvenim ishodima u dojenačkoj dobi i tokom cijele odrasle dobi, a prethodna istraživanja pokazala su da je kod djece koja dobivaju majčino mlijeko manja vjerovatnost da će kasnije u životu razviti astmu, pretilost i autoimune bolesti u poređenju s onima koji se hrane isključivo adaptiranim mlijekom.

Do sada su imunološki mehanizmi odgovorni za ove učinke bili vrlo slabo razumljivi. Znamo da se preko placente i majčinog mlijeka prenose imunoglobulini majke - antitijela, ali bilo je nekih nepoznanica o tome zašto dojenje djeluje tako blagotvorno i prevenira poremećaje imunološkog sistema djeteta.

U ovoj novoj studiji naučnici su prvi put otkrili da se specifična vrsta imunoloških stanica - zvane regulatorne T stanice - povećava u prve tri sedmice života kod dojenih beba i onda ih ima gotovo dvostruko više kod te djece u odnosu na djecu hranjenu adaptiranim mlijekom. Te stanice također kontrolišu djetetov imunološki odgovor na majčine stanice prenesene mlijekom i pomažu u smanjenju upala.

Istraživanje je također pokazalo da su specifične bakterije, Veillonella i Gemella, koje podržavaju funkciju regulatornih T stanica, obilnije u crijevima dojenih beba.

Rezultati studije, objavljene u časopisu Allergy pod naslovom “Breastfeeding promotes early neonatal regulatory T cell expansion and immune tolerance of non-inherited maternal antigens”, naglašavaju važnost dojenja.

Izvor: