Doktori upozoravaju: Nemojte koristiti ogrebane tave

tava
Mnogi doma imaju tavicu koja je vidjela puno boljih dana, ali ipak im se teško rastati se od nje.

 

Ali liječnik je upozorio da sentimentalnost kada je riječ o priboru za kuhanje zapravo može štetiti vašem zdravlju – čak vas izložiti riziku od raka.

Doktorica Poonam Desai objavila je video na TikToku u kojem objašnjava zašto brzo izbacuje svoje izgrebane neprianjajuće ili keramičke tave.

Liječnica je rekla da ne koristi tave s neprijanjajućim premazom na kojima se nalaze urezi “jer mogu uvući milijune mikroplastike u našu hranu”, u snimci koja je u međuvremenu prikupila više od pola milijuna pregleda.

Mikroplastika su sitne čestice plastike, veličine manje od pet milimetara i često nevidljive golim okom.

Mogu nastati zbog razgradnje veće plastike, ali ih ima iu odjeći i kućanskim potrepštinama.

Prema dr. Desai, oni su “endokrini disruptori” i “mogu uzrokovati neravnotežu hormona, probleme s plodnošću, pa čak i povećati rizik od raka”.

Vaš endokrini sustav je mreža žlijezda i organa koji se nalaze po cijelom tijelu i odgovoran je za regulaciju niza tjelesnih funkcija putem oslobađanja hormona.

Posude su obložene teflonom kako bi spriječili da hrana zagori tijekom kuhanja.

Čestice otporne na toplinu koje se koriste za stvaranje neljepljivog sloja nazivaju se Per- i polifluorirane tvari (PFAS) – također poznate kao kemikalije zauvijek.

Nakon što se progutaju, mogu dugo ostati u vašem tijelu, ponekad se polagano ispiraju urinom.

Istraživači sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji prethodno su povezali ‘vječne kemikalije’ koje vrebaju na loncima, tavama, žlicama i drugim kućanskim predmetima s uobičajenim rakom jetre poznatim kao nevirusni hepatocelularni karcinom.

Dr. Desai je dodala da također izbjegava korištenje “keramičkih tava koje su izgrebane jer “imaju sloj aluminija [koji] može prodrijeti u našu hranu” kada su izložene komadićima i ogrebotinama.

Čisto keramičke tave obično se smatraju sigurnijom alternativom neprianjajućim tavama jer ne sadrže PFAS niti bilo koji metal.

Tave s keramičkim premazom, s druge strane, obično su izrađene od aluminija s premazom koji se ne lijepi na bazi keramike.

“Dakle, što se mene tiče, ako je moja tava neprianjajuća ili keramička i izgrebana ili oštećena, obično je bacim”, rekla je.

U članku časopisa USA Today iz 2020. tvrdi se da dok nešto aluminija dospije u hranu kada se kuha u foliji ili s aluminijskim posuđem, “nije istina da to uzrokuje bilo kakve zdravstvene učinke kod zdravih odraslih osoba”.