Еksperiment otkrio koliko su današnji automobili zapravo sigurni (VIDEO)

.
Pežo je napravio šest punih okreta prije nego što se zaustavio na dnu, a Tiguan izvršio sedam i po dok se kotrljao niz provaliju.

 

Svi znamo da su moderni automobili neuporedivo sigurniji od onih prije 20, 30 godina. Strogi kriterijumi kreš testova tjeraju proizvođače da svaku novu generaciju automobila učine još čvršćom i izdržljivijom na sudare. Ali, osim službenih Еuro NCAP i sličnih testova širom svijeta postoje i one neslužbeni koje rade razne institucije, firme i pojedinci. Jedan od najimpresivnijih pronašli smo sada na Jutjubu, prenosi Jutarnji.hr.

Autor videa je CS Automotive Grup, veliki malezijski trgovac raznih automobila. Video je vjerovatno snimljen da bi postao svojevrsna viralna reklama za kompaniju, jer firma prodaje Pežo i VW, ali s obzirom na to da je do sada skupio tek 30 hiljada pregleda to im nije uspjelo. Bez obzira na to video je fascinantan jer jako dobro pokazuje što se dogodi kada se automobil otkotrlja niz stjenovitu provaliju.

Glavni akteri u videu su Pežo 3008 i Folksvagen Tiguan koje s pomoću viljuškara nagnu i prevrnu kako bi se bočno otkotrljali niz provaliju duboku nekoliko desetina metara. S obzirom na to da nema detaljnog opisa u videu, možemo samo zaključiti po onome što je u njemu vidljivo. Pežo je napravio šest punih okreta prije nego što se zaustavio na dnu, a Tiguan izvršio sedam i po dok se kotrljao niz provaliju.

Zapanjujuće je koliko su dobro oba vozila zadržala svoj oblik nakon tako teške serije prevrtanja, što ukazuje i na to koliko su sigurni. Pežou su se čak i sva vrata mogla otvoriti bez ikakvih problema, dok je na Tiguanu za to trebalo malo više napora i fizičke snage.

Iako ovaj test ne bismo mogli nazvati potpuno “naučnim”, ukazuje na dobru sigurnost oba automobila. Ako nema velikih deformacija putničke kabine, kao u ovom slučaju, putnici će i u ovako stravičnoj nesreći imati dovoljno prostora za preživljavanje. Naravno, pod uslovom da su vezani.

 

VIDEO