Električni automobili mogli bi biti kobni za garaže, ali i druge automobile

električni automobil
Višekatna parkirališta diljem svijeta mogla bi biti u opasnosti od urušavanja jer teža električna vozila stvaraju dodatan pritisak na zastarjelu infrastrukturu, upozoravaju stručnjaci.

 

Rast broja električnih vozila mogao stvoriti pritisak na parkirališta koja se nalaze na katovima, pri čemu su donje strukture najosjetljivije na savijanje, rekli su stručnjaci i inženjeri za The Telegraph.

Neki su toliko toliko zabrinuti zbog sposobnosti višekatnih garaža da nose težinu novih vozila da se razvijaju nove smjernice. Chris Whapples, građevinski inženjer, konzultant za parkirališta i autor novih smjernica, rekao je za The Telegraph: “Ne želim biti previše dramatičan, ali definitivno postoji mogućnost da neka od starijih parkirališta koja su u lošem stanju dožive kolaps.”

“Operateri moraju biti svjesni težine električnih vozila i procijeniti svoja parkirališta s gledišta snage konstrukcije te odlučiti trebaju li ograničiti težinu”, dodao je.

Nova električna vozila puno su teža od prosječnih benzinskih ili dizelskih automobila. Velik dio te težine čine baterije, obično teške oko 500 kg. Električna vozila puno su teža od automobila proizvedenih 1960-ih i 1970-ih, kada su građena mnoga parkirališta.

U pokušaju da parkirališta budu prikladna za budućnost, Whapples i Russell Simmons, predsjednik grupe British Parking Association, sastavili su nove smjernice koje će savjetovat da se ograničenja opterećenja za betonske podove na parkiralištima povećaju s 2,5 kilonewtona po kvadratnom metru na 3 kilonewtona po kvadratnom metru.

“Napravili smo dosta inspekcija parkirališta u posljednjih šest mjeseci, a neke dokazuju da zgrade nisu mogle izdržati nove težine električnih automobila”, rekao je Simmons.

Iako bi mogući kolaps bio najgori mogući scenarij, Whapples vjeruje, da će neka parkirališta uvesti ograničenja težine ako postoji zabrinutost oko nosivosti električnih vozila. “Imamo ograničenja visine na parkiralištima, zašto ne bi imali i težine”, rekao je.

Kako smo pisali, u Hrvatskoj je trenutno registrirano oko 5.000 električnih automobila, što u ukupnom broju čini tek 0,29 posto pa je mala vjerojatnost da se velik broj njih nađe na istom višekatnom parkingu.