Emocije i njihov uticaj na um i tijelo

emocije
Svaki put kada vam dođu negativne emocije, sjetite se: Negativne emocije štetne su za zdravlje, negativne emocije ubijaju (polahko a sigurno). Postanite svjesni šta osjećate. To je prvi korak ka promjeni.

 

Pozitivne emocije vas pokreću, negativne sputavaju. Pozitivne emocije mogu pokrenuti lavinu dobrih događanja u vašim životima jer kada ste vi sretni, vaša sreća odražava se i na druge. I obrnuto. Ako ste nesrećni, ogorčeni, vi ćete se tako i ponašati – destruktivno, što će utjecati na kvalitetu vašeg života. Negativne emocije podjednako su toksične kao i pušenje ili povećanje holesterola, a sve što čovjeku šteti treba izbjegavati. Emocije utiču na cjelokupno tijelo i to su potvrdili  naučnici sa Univerziteta Alto u Finskoj. Kod ispitanika su primjećene različite reakcije u tijelu, u zavisnosti od emocija koje su imali. Ljubav i sreća izazivali su osjećaj topline i priliv energije, dok je depresija otupljivala osjećaj u rukama, nogama i glavi. Zbog toga, u stanju depresije, čovjek je letargičan i nepokretan i nema dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti.

Kako promijeniti emocije?

Svaki put kada vam dođu negativne emocije, sjetite se: Negativne emocije štetne su za zdravlje, negativne emocije ubijaju (polahko a sigurno).

Postanite svjesni šta osjećate. To je prvi korak ka promjeni. Potom preuzmite odgovornost za emocije koje proizvodite u sebi. Niko vas ne može učiniti tužnim ako mu vi to ne dozvolite. Niko u vama ne može izazvati tjeskobu, tugu, strah, vi ih sami sebi stvarate svojim mislima i  tumačenjima. Ljudi izloženi dugim periodima tuge i pesimizma, nezadovoljstva, očaja, tjeskobe, sumnjama, podložni  su poremećajima imuniteta, astmi, artritisu, glavobolji, srčanim oboljenjima, a dokazano je da negativne emocije i stres postaju  neki od okidača malignih oboljenja, prvenstveno raka. Zato budite namjerno dobrog raspoloženja, bit ćete sretniji i zdraviji.

Međutim, mi u mnoga stanja emocija ulazimo nesvjesno, automatizmom. Zbog toga je svijest o onome što vam se dešava i  svijest da možete mijenjati percepciju svega – polazna tačka za prevazilaženje svega.

 Nemoguće je imati negativne misli i biti sretan! Biti uspješan! Ko je taj koji vam onda prouzrokuje tugu? Vi sami sebi izabirući da mislite negativno. Nemoguće je biti zahvalan, a biti nesretan. Zahvalnost privlači sve blagodati. To je ključ koji otvara vrata boljem životu.

Psihijatar Norman Dojdž tvrdi da se za 21 dan može postati sretan uz određeni trening mozga.

Svaki put kad promijenite način razmišljanja, mnoge veze koje korespondiraju na stari način gube se, a veze koje korespondiraju na novi način razmišljanja počinju jačati”, kaže Dojdž.

Osobe koje se često jadaju izgrade mape u mozgu koje procesuiraju negativne misli i emocije. Sklone su sve posmatrati negativno, čak i ako su situacije povoljne, takve osobe će strahovati zbog nečega što se nije ni dogorilo, sumnjičiti druge, pronalaziti mahane i biti u tjeskobi.

Šta će vam negativni obrasci razmišljanja koji vam ne koriste? Da li se zbog loših misli osjećate dobro? Jeste li poletniji, opušteniji, sretniji? Zašto onda ne izgradite alarm protiv svih negativnosti kada vam dođu? U vašem je interesu da mislite pozitivno.

 U zapanjujuće kratkom vremenskom razdoblju  možete da promijenite svoju mapu uma  stvarajući drugačijim mišljenjem drugačije veze među neuronima . “Mnoga istraživanja pokazala su da je dovoljan  21 dan  da vaša nova pozitivna mapa zahvalnosti bude veća od one zasnovane na jadanju. Na neurološkom nivou, pozitivno razmišljanje i zahvalnost postaju navika. Novi načini razmišljanja jednostavno se urežu u mozak, tako da zaista postajete nova osoba,  tvrdi Dojdž.

Moguća je promjena emocija kroz promjenu fokusa

Naša srca su najjača magnetna polja u našem tijelu. (Greg Braden)

Mijenjanjem određenih osjećanja mi mijenjamo polje koje povezuje stvari od kojih je sve satkano, doslovno, mi mijenjamo svoju fizičku realnost na načine koji zvuče čudesno, ali mijenjajući prvo unutrašnje stanje. Od nas počinje svaka promjena jer Bog će promijeniti naše stanje kada mi promijenimo sebe (svoje misli, emocije, interpretacije i djela).

Zbog naših interpretacija i umovanja zaboravili smo da uvijek imamo mogućnost izbora.  Misli aktiviraju u vama emocije. Razvijte vještinu ne samo prepoznavanja emocija nego i usmjeravanja ako vam ne koriste. Vaš zadatak je da promijenite fokus a za to su potrebni svjesnost i volja.  Priznajte sebi kako se trenutno osjećate. Shvatite zašto se tako osjećate – to je uvijek neka misao ili uvjerenje, a potom namjerno mislite drugačije. Nakon toga osjećat ćete se drugačije. Probajte.

U početku će možda biti teško, a kasnije, kroz praksu, sve lakše. Ako želiš izaći iz nečeg, moraš proći kroz to.

Mnogi  žive u začaranom krugu. Misle jedne te iste misli, a te misli proizvode određena osjećanja. Nakon toga, po inerciji, ta osjećanja opet aktiviraju određene misli i čovjek postaje biće navika i po automatizmu reaguje, iako bi možda volio da reaguje drugačije. Po automatizmu, u svemu vidi negativnosti ili strahuje da će se nešto loše  desiti.  Izlaz iz tog stanja nalazi se  u promjeni umnih obrazaca i namjernom kreiranju osjećanja koja nam služe. Ta osjećanja kasnije prerastaju u stanja duše. Čovjek koji u svemu vidi neko dobro postaje smiren čovjek, a onaj  ko često zahvaljuje postaje onaj kome je zahvalnost stanje.

Poruka vama:

Emocije su velika blagodat, dar koji vam omogućava kvalitetan život, pokretanje i djelovanje. Pomoću njih mi stvaramo interakciju sa svijetom i svime što nas okružuje. Onako kako osjećate – tako i živite.