Evo kada biste trebali početi raditi na bebi ovisno o tome koliko djece želite imati

.
SVI imamo ideju o tome koliko djece želimo imati, ali život češće ispadne drugačiji od planiranog

Ali ako namjeravate ostvariti svoje snove, možda biste trebali razmisliti o znanstvenoj jednadžbi. Stručnjaci iz Medicinskog centra Erasmus Sveučilišta u Nizozemskoj stvorili su matematički model koji budući roditelji mogu koristiti kako bi utvrdili kada bi trebali početi raditi na bebi. Parovima on može biti koristan alat kako bi znali kada prestati koristiti kontracepciju.

 

Dob je najveći čimbenik koji utječe na plodnost. Ona kod žena počinje opadati već u ranim 30-ima, a onda oko 35. dolazi do naglog pada. Plodnost muškaraca smanjuje se između 40. i 45. godine, piše The Sun.

 

No isto tako žene se danas sve kasnije odlučuju imati djecu. U 1970-ima rađale su prvo dijete s 23.7 godina, a danas s 28.9. Istovremeno, broj djece po ženi pao je s dvoje u 2000. godini na 1.58 u današnje vrijeme. 

 

Neki stručnjaci smatraju da žene nisu dovoljno upućene u temu plodnosti i biološki sat koji otkucava pa bi se mogle razočarati kad bude prekasno. Zbog toga će studenti fakulteta Murray Edwards, koje djeluje u sklopu Sveučilišta Cambridge, uskoro početi pohađati seminare o plodnosti kako bi svojim budućim pacijentima mogli dati više informacija o tom pitanju. 

 

"Mlade žene učimo da moraju biti dobre u školi, obrazovati se i diplomirati, a onda biti uspješne u karijeri. Ono što se usput događa je to da zaborave imati dijete, a to se umalo dogodilo i meni", komentirala je Dorothy Byrne (69) koja je odgađala majčinstvo pa je prvo dijete dobila zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji s 45. 

 

Ako želite jedno dijete

Ranije spomenuti model, temeljen na simulaciji 10.000 parova, otkrio je da žene koje žele imati jedno dijete mogu pričekati do 41. godine kako bi počele pokušavati začeti prirodnim putem. Tada su im šanse za začeće 50 posto. Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije kaže da će oko 84 posto parova zatrudnjeti prirodnim putem u roku od godinu dana ako imaju redovite nezaštićene spolne odnose (svaka dva do tri dana).

 

Ipak, najbolji izgledi za začeće (90 posto) su u dobi od 32 godine, dok s 37 žena ima 75 posto šansi da zatrudni prirodnim putem. 

 

Ako želite dvoje djece

Ako razmišljate o dvoje mališana, o začeću biste možda trebali početi razmišljati s 27 godina. Tada su vam šanse za dvoje djece oko 90 posto. U dobi od 34 godine to pada na 75 posto, a s 38 je na 50 posto.

 

Ako želite troje djece

Studija je pokazala da parovi koji žele imati troje djece trebaju početi pokušavati s 23 godine. Šanse za mali trio su 75 posto ako žena počne na tome raditi s 31 godinom, dok s navršenih 35 one padaju na 50 posto.

Izvor: