Evo zašto bi popustljivo roditeljstvo dugoročno moglo naštetiti vašoj djeci

.
PRIRODNO je željeti da sa svojom djecom imate pozitivan odnos pun povjerenja. Jednako tako dobar je osjećaj ponekad ih počastiti nečime. No iako bi popustljiva, zabavna iskustva mogla privremeno izmamiti osmijeh na lice vaše djece, postavljanje granica, jasna očekivanja i suočavanje s posljedicama vlastitih postupaka je ono što djeci pomaže da odrastu u odrasle osobe koje dobro funkcioniraju u životu.

Zapravo, stručnjaci kažu da to što ste popustljiv roditelj može dugoročno naštetiti djeci.

"Važno je djetetu dopustiti da donosi odluke, ucrtava vlastite putove i uči na svojim pogreškama", rekao je Stephen Glicksman, razvojni psiholog na Makor Disability Services i izvanredni profesor na sveučilištu Yeshiva.

Ako ste popustljivi, evo što biste trebali znati o ovom roditeljskom stilu i zašto biste možda željeli odabrati drugačiji pristup.

Što je popustljivo roditeljstvo?

Popustljivi roditelji, kako se čini, imaju dobar odnos sa svojom djecom. Djeca smiju raditi što žele, a roditelj često slijedi djetetovo vodstvo. Može se činiti da je takvo roditeljstvo utemeljeno na ljubavi i razumijevanju, ali Glicksman kaže kako to nije uvijek tako.

"Svi roditelji žele ono što je najbolje za njihovu djecu, ali mislim da ljudi često odaberu popustljiv roditeljski stil jer se boje - boje se da im djeca ne budu sretna ili se boje da im djeca neće biti prijatelji", objasnio je.

Između ostalog ovi roditelji mogu svojoj djeci dopustiti da sami biraju vrijeme za spavanje ili međuobrok, a pritom ne zahtijevaju manire ili poštovanje. To je često dobronamjerno, ali djeci ne pomaže.

"Ono što popustljivi roditelji ne shvaćaju je da roditelji ne bi trebali nužno biti 'prijatelji' svoje djece i da roditelji koji svoju ljubav izražavaju poštujući preferencije i mišljenja svoje djece, ali i jasnu komunikaciju i postavljanje granica, često odgajaju dugoročno sretniju djecu", rekao je Glicksman.

Posljedice popustljivog roditeljstva

Imati roditelje koji su previše popustljivi može djeci otežati prilagodbu očekivanjima i granicama s kojima će se susresti kasnije u životu, kao studenti, radnici i u vezama.

"Istraživanja sugeriraju da djeca popustljivih roditelja mogu biti sretnija i pozitivnija u djetinjstvu, ali kako budu starija, vjerojatnije je da će biti ovisna, ćudljiva i nedostajat će im socijalnih vještina", rekao je Glicksman te objasnio: "Kao da su, dobivši toliko slobode u djetinjstvu, naučili da su njihove osobnosti iz djetinjstva dovoljne i na kraju postaju djetinjaste odrasle osobe."