Evo zašto možete vidjeti Mjesec po danu: Stručnjaci objasnili ovu neobičnu pojavu

.
Mjesec je uvijek prisutan, kao i zvijezde i planete, no obično ga ne opažamo golim okom tokom dana zbog svjetlosti Sunca

 

Koliko često se uhvatite da gledate u Mjesec i razmišljate kako je gore? Kako je bilo ljudima koji su kročili mjesecom? Sve te misli su legitimne, posebno ova posljednja. No, čini se da ekstremni teoretičar zavjere Stiv Peters (Stew) nije upućen u činjenicu da se Mjesec ponekad pojavljuje i tokom dana, što ga je očito iznenadilo.
 

Uvijek je prisutan

Podijelio je videozapise Mjeseca na pozadini žarko plavog neba uz komentar: "Ovaj puni Mjesec je vani usred dana. To se ne bi trebalo dogoditi." Stiv bi možda trebao malo istražiti prirodni satelit jer je sasvim normalno da se Mjesec pojavi dok još svijetli sunce - uprkos njegovim tvrdnjama. Iako smo možda skloni vjerovati da Mjesec dolazi samo noću, to jednostavno nije tačno.

Mjesec je uvijek prisutan, kao i zvijezde i planete, no obično ga ne opažamo golim okom tokom dana zbog svjetlosti Sunca. Ipak, Mjesec se ne "isključuje" nakon noći. Mjesec ne proizvodi svoje svjetlo; ono dolazi od Sunca, a njegova površina ga reflektira - danju i noću. Tokom svoje orbite Mjesec prolazi kroz četiri glavne faze, a kada raste i opada, približava se Zemlji, što mu omogućuje da zamagli dnevno nebo.

Sve je pojasnila

Sara Nobl (Sarah Noble), planetarna geologinja i naučnica NASA-e, objasnila je da Mjesec zapravo provede "gotovo jednako vremena na dnevnom nebu kao i noću", kako je navedeno na NASA-inom YouTube kanalu.

 

U objašnjenju je istaknula da Mjesec svijetli dovoljno jako da ga možemo vidjeti tokom oba dijela dana, smješten na "desnom dijelu" neba. Sve ovisi o tome koliko je Mjesec blizu Zemlje, u kojoj je fazi i kako kruži oko naše planete. Vremenski uvjeti i sezona također igraju ulogu u tome možemo li ga vidjeti tokom dana ili ne.

Nobl je nastavila objašnjavati:

- Tokom punog Mjeseca Mjesec je nasuprot Suncu na nebu, što omogućava da vidimo njegovo puno lice reflektirajuće sunčeve svjetlosti. Kako se Zemlja okreće, Mjesec izlazi gotovo u isto vrijeme kad Sunce zalazi, ali samo jedan dan u mjesecu. Danima prije punog Mjeseca možete ga vidjeti na istočnom nebu gotovo u punom sjaju prije zalaska Sunca. A danima nakon punog Mjeseca, ako pogledate na zapadno nebo, možete vidjeti Mjesec kako zalazi nakon izlaska Sunca.

Foto: Instagram