Evo zašto ne treba bacati talog od kafe

Napravite sapun, pomozite kosi da raste...

Umjesto da ostatke kafe bacite u smeće, pokušajte ih čuvati kako biste učinili nešto mnogo smislenije. Ako ne volite da vas komarci grizu dok sjedite u dvorištu ili na trijemu, razmislite o odličnom kućnom pripravku koji možete napraviti sami od taloga kafe.

Studija iz 2015. godine pokazala je da komarce ne tjera samo miris kafe nego im ozbiljno može naštetiti. To uključuje i prijenosnike zaraznih bolesti.

Iako sapuni iz kućne radinosti često sadrže bijeli ili smeđi šećer za eksfolijaciju, isti učinak ima i mljevena kafa. I dok šećeri samo skidaju mrtve ćelije, talog kafe ima veća zrna, pa time može biti učinkovitiji. Proces izrade je jednostavan. Za pola kilograma sapuna treba jedna čajna kašičica kafe.

Najjednostavniji je sapun koji se topi prilikom izrade, a to znači da kupite sapun koji želite, otopite ga i dodate mu osušeni talog kafe. Promiješajte, a zatim prelijte u kalupe po vlastitoj želji. Kad se sapun stvrdne, bit će prepun prirodnih sastavnica za piling, a usto će mirisati na jutra i svježinu.

Mljevena zrna kafe također su odlična za čišćenje prljavog posuđa. Naučnici su dokazali da kofein pomaže potaknuti rast kose.

Studija u kojoj su kofein nanosili na glavu ljudi s alopecijom pokazala je da je ojačao korijen kose, produžio se period rasta kose i u konačnici je tretirano područje proizvodilo više keratina koji potiče rast kose.

Efekt je bio skoro trenutačan, a trajao je od 120 do 190 sati.

Izvor: