fbpx Google razmišlja o svom preklopnom ekranu

Google razmišlja o svom preklopnom ekranu

Home

Google razmišlja o svom preklopnom ekranu

Kompanija Google u prošlosti nije proizvodila hardver za svoje mobitele, ali nedavna aplikacija za patent ukazuje da tehnološki gigant eksperimentiše s tehnologijom preklopnih ekrana.

Google želi imati nešto slično panelima koje posjeduju smartphonei Huawei Mate X i Samsung Galaxy Fold, a spominje se metoda proizvodnje OLED panela koji se može često savijati, kako piše Klix.ba.

Interesantno je i to što Google ne proizvodi vlastite ekrane niti je vrsta kompanije koja proizvodi vlastite uređaje. Kao što Apple čini sa svojim iPhoneima, Google povjerava proizvodnju Pixela 3 kompaniji Foxconn, dok HTC i LG dijele dužnosti proizvodnje Pixela 2. To ne znači da je nemoguće da uređaj baziran na patentu ne ugleda svjetlo dana. U slučaju da stigne na tržište, to će biti vjerovatno zato što je Google licencirao treću stranu, a ne što je proizveo vlastiti preklopni ekran.

Patent predviđa uređaj koji se može savijati na dva različita mjeza, "Z-fold display", ali bez pucanja. To bi mogao omogućiti manji bbroj slojeva potrebnih za proizvodnju ovog tipa uređaja. 

Samsungov preklopni smartphone Galaxy Fold navodno može "preživjati" stotine hiljada savijanja. Kompanija Corning koja proizvodi Gorilla Glass staklo sada razvija stakleni ekran koji se može preklopiti te se nada da će biti izdržljiviji od postojećih plastičnih rješenja.

Važno je reći da Googleov patent ne sadrži riječ "mobitel" nego se odnosi na to kako se ekran može koristiti za "moderne računarske uređaje".

Googleov interes za preklopne mobitele je zasad foksiran na softverski aspekt njihovog dizajna. Android od prošlog novembra podržava preklopne ekrane, a Google je radio sa Samsungom kako bi se osiguralo da Android funkcioniše s operativnim sistemom smartphonea Galaxy Fold. Preklopni smartphonei su važni za budućnost Androida, a Google je očigledno zainteresovan za hardver kao i za softver.

Topic
Objavio: Sat, 16/03/2019 - 09:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top